Na de uitzending ‘gevaarlijk spel’ van Zembla van 5 oktober 2016 is onrust ontstaan over mogelijke gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nieuw onderzoek gedaan om duidelijkheid te krijgen over de gezondheidsrisico’s. RIVM concludeert dat het veilig is om te sporten op de kunstgrasvoetbalvelden. De GGD onderschrijft deze conclusie en adviseert kinderen en volwassenen om vooral te blijven sporten.
Gezondheidsrisico
In rubbergranulaat zitten schadelijke stoffen. Alleen als deze stoffen in het lichaam komen, kunnen ze leiden tot een risico voor de gezondheid. Hoe meer van deze stoffen in het lichaam terechtkomen, hoe hoger het risico. Het onderzoek van het RIVM laat zien dat er weinig vrijkomt uit de rubberkorrels en dat er nog minder in het lichaam terecht komt. Op grond hiervan concludeert het RIVM dat het schadelijke effect op de gezondheid verwaarloosbaar is.
Rubbergranulaat
Rubbergranulaat is de verzamelnaam voor kleine zwarte korreltjes, gemaakt van oude rubberproducten. In de rubberkorrels zitten veel verschillende stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen, kortweg PAK’s, en metalen. PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen. In het dagelijks leven komen we op verschillende manieren met PAK’s in contact. PAK’s zijn ook aanwezig in uitlaatgassen van auto’s, rook van houtkachels, sigarettenrook en gebarbecued vlees. Benzeen, wat mogelijk leukemie of lymfeklierkanker veroorzaakt, heeft het RIVM niet in de korrels gevonden.
Alternatieven voor rubberen korrels
Verschillende partijen denken nu na over alternatieven voor rubbergranulaat. Elke ondergrond voor sportvelden heeft voor- en nadelen. De GGD adviseert om bij vervanging van een veld, goed na te denken over deze voor- en nadelen en gezondheid daarbij niet te vergeten.
Spelen
Het RIVM-onderzoek gaat alleen over sporten. Maar jonge kinderen spelen ook met de korrels, bijvoorbeeld als ze kijken naar een wedstrijd of spelen op een trapveldje in hun buurt. Het is bekend dat jonge kinderen van alles in hun mond stoppen en soms ook doorslikken. Het is de verantwoordelijkheid van volwassenen om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Dit geldt voor grind, zand en andere dingen die buiten op straat gevonden worden. Ook voor rubberkorrels. Als een kind per ongeluk toch een korreltje doorslikt, dan is dit niet erg.
Meer info
Voor vragen van burgers is tijdelijk een landelijke telefoonlijn geopend: 0800 – 0480
Voor meer informatie over rubbergranulaat zie ook de vragen en antwoorden op de website van het RIVM