Sneltesten: niet altijd betrouwbaar
Er zijn veel sneltesten op de markt. Deze zijn nog niet allemaal goedgekeurd. Het RIVM heeft vele soorten sneltesten onderzocht. Drie sneltesten mogen gebruikt worden. Hieronder leest u welke testen dit zijn, en wanneer de uitslag niet betrouwbaar is.
Goedgekeurde sneltesten
De volgende sneltesten zijn goedgekeurd oftewel ‘gevalideerd’ door het RIVM:
- BD Veritor COVID test van Becton Dickinson (BD)
- Panbio COVID-19 Ag rapid test van Abbott
- SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test van Roche
Een positieve uitslag van deze sneltesten is alleen betrouwbaar als de test op de juiste manier is afgenomen bij een persoon met klachten.
Voorwaarden voor gebruik
Aan het gebruik van bovenstaande sneltesten zijn voorwaarden verbonden. Zo moet een arts de uitslagen beoordelen. Deze arts is ook verantwoordelijk voor het doorgeven van de positieve uitslagen aan de GGD. Dit mogen de patiënten niet zelf doen. De uitstrijk moet door een goed opgeleide zorgmedewerker worden gedaan. En de juiste adviezen moeten worden gegeven aan mensen, zoals voorgeschreven door het RIVM.
Wanneer is her-testen nodig?
- Mensen mét klachten die uit een sneltest een negatieve uitslag krijgen, moeten een afspraak maken bij een teststraat van de GGD voor een her-test. Bel hiervoor het landelijke afspraken nummer: 0800 – 1202. Zij blijven thuis in isolatie tot de uitslag van deze test bekend is.
- Mensen mét klachten die uit een goedgekeurde sneltest een positieve uitslag krijgen, hoeven geen her-test te laten doen. Zij moeten in isolatie. De contacten moeten in quarantaine. De uitslag wordt bij de GGD gemeld door het bedrijf dat de test uitvoert. Als uw arts de test heeft aangevraagd, moet uw arts zelf ook melden bij de GGD zodra hij of zij de uitslag ontvangen heeft.
- Mensen zonder klachten: de test is niet betrouwbaar. Testen is niet zinvol. Her-testen is niet nodig als u geen klachten heeft.
Meer informatie voor instellingen en bedrijven
Meer informatie over dit onderwerp voor instellingen en bedrijven vindt u hier.