26 januari 2022

Samenwerking met commerciële testaanbieders

Met het groeiende aantal besmettingen groeit ook het aantal mensen dat zich laat testen op corona. Om iedereen in Nederland te kunnen blijven testen, is besloten te gaan samenwerken met commerciële testaanbieders. Dit is ook in de regio Gelderland-Zuid het geval. Door deze samenwerking wordt de testcapaciteit verder vergoot. Het is de bedoeling dat iedereen die op corona getest wil worden op korte termijn en in de eigen regio terecht kan.

Hoe maak ik nu een testafspraak?

Het maken van een afspraak gaat nog altijd via de vertrouwde route:

  • Digitaal via www.coronatest.nl. U logt in via DigiD en kunt 24 uur per dag een afspraak inplannen.
  • Telefonisch via 0800 – 1202. Het landelijke callcenter is 7 dagen per week bereikbaar van 08 – 20 uur.

Keuze: GGD of een commerciële aanbieder

Is er op korte termijn geen ruimte bij een van de GGD-testlocaties? Dan kunt u ervoor kiezen om te worden doorverwezen naar een commerciële aanbieder. U kiest dus zelf of u een afspraak bij de GGD maakt of bij een testaanbieder waarmee de GGD samenwerkt. Houd er wel rekening mee dat het bij drukte langer kan duren voordat u bij de GGD terecht kunt. Ook kan het zijn dat u dan wat verder moet reizen.

Meest gestelde vragen en antwoorden

Hieronder staan de meest gestelde vragen en antwoorden over testen bij de GGD of een andere aanbieder. Hier leest u onder andere, hoe u een afspraak maakt en wie wel of niet terecht kan bij een andere testaanbieder dan de GGD. Ook op de website vragen.corontest.nl staat hierover meer informatie. 

Wat is het verschil tussen een test bij de GGD en een andere testaanbieder?

Bij de GGD’en wordt een PCR-test afgenomen. De testaanbieders waar de GGD mee samenwerkt maken gebruik van door het RIVM goedgekeurde sneltesten (antigeentest). Een antigeentest is iets minder gevoelig dan een PCR-test. Daar staat tegenover dat de uitslag van een antigeen test sneller bekend is. In sommige gevallen adviseren wij een PCR-test.

Mag je testen bij een andere testaanbieder om uit quarantaine te mogen?

Ja. Om uit quarantaine te mogen moet de test door een getrainde medewerker worden gedaan. De test mag een PCR-test of een antigeentest zijn. U kunt u daarom testen bij de GGD of bij een testaanbieder waarmee de GGD samenwerkt.

Ook als u na een positieve thuistest wilt bevestigen dat u corona heeft, kunt u zowel bij de GGD als een testaanbieder waarmee de GGD samenwerkt terecht. Houd er wel rekening mee dat als u een internationaal herstelbewijs nodig heeft, u deze alleen krijgt wanneer u bij de GGD bent getest.

Wanneer is het beter om bij de GGD een PCR-test te doen?

Heeft u een PCR-test nodig in plaats van een antigeentest? Maak dan een testafspraak bij de GGD. In de situaties die hieronder staan, raden we u aan om een PCR-test bij te GGD doen:

Wordt de test anders gedaan bij de andere testaanbieders dan bij de GGD?

Nee. De test voor volwassenen wordt op dezelfde manier gedaan als bij de GGD. Bij de testaanbieders waarmee de GGD samenwerkt, werken ook getrainde medewerkers. Net als bij de GGD. De medewerker haalt wat slijm uit de neus. En soms ook uit de keel. Dit hangt af van het soort antigeentest dat de testaanbieder gebruikt.

De test bij kinderen is wel anders. Bij de GGD hoeft bij kinderen het wattenstaafje minder diep in de neus. Bij de testaanbieders waarmee de GGD samenwerkt gaat het wattenstaafje dieper in de neus. Dit komt omdat bij een antigeentest het wattenstaafje dieper in de neus moet zodat de test betrouwbaar is.

Hoe maak ik een testafspraak?

U maakt altijd een testafspraak via coronatest.nl of 0800-1202. Is er bij u in de buurt geen plek bij de GGD? Dan kunt u kiezen voor een coronatest bij een testaanbieder waarmee de GGD samenwerkt. U komt dan automatisch op een website waar u een gratis testafspraak kunt maken bij een testaanbieder waarmee de GGD samenwerkt. U heeft hiervoor wel een mobiel nummer nodig. Omdat de testaanbieders waarmee de GGD samenwerkt een SMS sturen zodra de uitslag bekend is. Bij het maken van een afspraak wordt een SMS met verificatiecode gestuurd. Dit om te controleren of het goede mobiele nummer is ingevuld.

Is de testuitslag van een andere testaanbieder ook geldig als Corona Toegangsbewijs?

Ja. Wanneer u negatief bent getest bij een testaanbieder waarmee de GGD samenwerkt, dan krijgt u een code. Met deze code kunt u in de CoronaCheck-app of via coronacheck.nl een coronatoegangsbewijs krijgen.

Levert een positieve testuitslag van een andere testaanbieder een internationaal herstelbewijs op?

Nee, wanneer u positief getest bent bij een testaanbieder waarmee de GGD samenwerkt, krijgt u wel een herstelbewijs. Maar dit herstelbewijs is alleen geldig in Nederland. U kunt dit herstelbewijs in Nederland gebruiken voor toegang tot cultuur, evenementen en de horeca. U kunt met dit herstelbewijs niet op reis naar het buitenland.

Alleen met een PCR-test krijgt u een herstelbewijs dat internationaal geldig is. De testaanbieders waarmee de GGD samenwerkt gebruiken namelijk een antigeentest en geen PCR-test. Heeft u een internationaal herstelbewijs nodig? Dan raden wij u aan om u niet te laten testen bij een testaanbieder waarmee de GGD samenwerkt.

Waar kan ik terecht bij vragen over testen of testuitslagen bij een andere testaanbieder?

Bij vragen over een testafspraak of een testuitslag bij een testaanbieder waarmee de GGD samenwerkt, neemt u contact op met hun eigen helpdesk via 088-7770813. Dit kan dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur. 7 dagen in de week.