25 april 2024

Q-koorts gevonden op een melkveebedrijf in Brakel

Bij een tankmelkonderzoek, dat maandelijks plaatsvindt, is Q-koorts gevonden. De Q-koorts zat in een melktank op een bedrijf met schapen in Brakel. Op dit bedrijf waren de meeste dieren gevaccineerd tegen Q-koorts. Er waren geen dieren met ziekteverschijnselen. Waarschijnlijk gaat het om één of enkele dieren die deze ziekte bij zich draagt. Op het bedrijf zijn maatregelen genomen. 

Het risico op een besmetting voor mensen in de omgeving van dit bedrijf is laag. De kans is laag dat dit tot besmettingen in de omgeving heeft geleid of zal leiden. Het RIVM en de GGD volgen de situatie nauwlettend.

Wat is Q-koorts?

Q-koorts is een ziekte die kan voorkomen bij dieren en wordt veroorzaakt door een bacterie (Coxiella burnetii). Wanneer schapen of geiten deze ziekte krijgen, kunnen zij een doodgeboorte krijgen. Hierbij komen veel bacteriën vrij. Ook mensen kunnen deze ziekte krijgen als je hiermee in aanraking komt. Klachten die hierbij passen zijn koorts, griep en longontsteking. Om dit te voorkomen, worden schapen en geiten op bedrijven in Nederland gevaccineerd tegen Q-koorts.

Meer informatie staat op de website van het RIVM

Veel gestelde vragen over Q-koorts in Brakel

Op een melkveebedrijf met schapen is Q-koorts gevonden in een melktank. Dit onderzoek wordt maandelijks preventief gedaan om te monitoren of Q-koorts in Nederland voorkomt.

Het gaat vermoedelijk om één of enkele dieren met deze bacterie. Op het bedrijf zijn maatregelen genomen.

Q-koorts is een ziekte die kan voorkomen bij dieren en wordt veroorzaakt door een bacterie (Coxiella burnetii). Wanneer schapen of geiten deze ziekte krijgen, kunnen zij een doodgeboorte krijgen. Hierbij komen veel bacteriën vrij. Ook mensen kunnen deze ziekte krijgen als je hiermee in aanraking komt. Klachten die hierbij passen zijn koorts, griep en longontsteking.

Het risico op een besmetting voor mensen in de omgeving van dit bedrijf is laag en niet groter dan anders. Je kunt dus gewoon wandelen en fietsen in de omgeving.

Het is niet verstandig om een bedrijf te bezoeken waar Q-koorts is vastgesteld. Het bedrijf is ook niet meer toegankelijk voor bezoek.

Om te voorkomen dat mensen besmet raken met Q-koorts, worden schapen en geiten op bedrijven gevaccineerd in Nederland.

Er bestaat geen vaccinatie voor mensen. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.

Voor overige vragen is team Infectieziektebestrijding bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.30 en van 13.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer 088 – 144 71 26 of via e-mail op: infectieziekten@ggdgelderlandzuid.nl