01 december 2022

Opmars schurft onder studenten en jongeren

Het aantal mensen met schurft is in deze afgelopen maanden fors gestegen, vooral onder de groep 15 tot en met 24 jaar.

Schurft, wat is dat?

Bij schurft heb je heftige jeuk, met name ’s nachts. Verder kun je soms schilferende gangetjes in de huid zien. Ook kunnen er blaasjes of pukkeltjes zitten. Deze huidproblemen zijn onder andere te zien tussen de vingers en tenen en aan de polsen.

Schurft is een besmettelijk ziekte die van mens op mens wordt overgedragen. Het wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een klein spinachtig beestje. De mijt is niet met het blote oog te zien. Deze mijt graaft kleine gangetjes onder de huid. Je krijgt schurft door ≥ 15 minuten lichamelijk contact te hebben (bijvoorbeeld knuffelen, hand in hand lopen of seks) of door de kleding te dragen of in het bed te slapen van iemand met schurft. Kijk voor meer informatie bij scabies op de website van het RIVM.

Behandeling

Schurft gaat niet vanzelf over. Een behandeling met zalf of tabletten is nodig om de mijt te doden. Ga daarom naar de huisarts als je denkt schurft te hebben. Naast de medicijnen is het heel belangrijk om beddengoed en kleding te wassen.  De behandeling van schurft vraagt een zorgvuldige aanpak en voorbereiding. Na behandeling kun je tijdelijk meer jeuk hebben doordat de mijten in de huid opgeruimd worden. Twaalf uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Als de jeukklachten langer dan 6 weken aanhouden, neem dan weer contact op met de huisarts. Kijk voor meer informatie bij behandeling van schurft op de website van Thuisarts.

Schurft krijg je niet alleen

Blijkt na bezoek aan de huisarts dat je inderdaad schurft hebt? Informeer dan huisgenoten, sekspartners en andere mensen met wie je langer dan 15 minuten huidcontact had. Ook zij kunnen besmet zijn en moeten worden behandeld. Iedereen moet tegelijk behandeld worden, ook als ze geen klachten hebben. Gebeurt dit niet, dan kun je de mijt weer terugkrijgen via je contacten.

Er heerst helaas nog veel taboe rondom schurft. Het is echter wel belangrijk dat als je klachten hebt je naar de huisarts gaat. Het hebben van schurft heeft niks te maken met een slechte hygiëne, het kan iedereen overkomen!

Vragen

Mocht je toch nog vragen hebben? Neem dan contact op met het team infectieziektebestrijding via 088-1447126, optie 1. We zijn bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30-12.30 uur en 13.00-17.00 uur.