03 november 2022

Oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers

Er zijn landelijk gevallen bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Hun doel: het bemachtigen van financiële en persoonlijke gegevens. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en zullen hier nooit zomaar om vragen.

Tips

Lees onderstaande tips en voorkom dat je in de val loopt van een oplichter.

De GGD komt NOOIT onaangekondigd aan de deur

De GGD komt nooit onaangekondigd bij je langs voor een coronatest of vaccinatie. Heb je geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand aan de deur die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact op met ons.

De GGD benadert je niet zomaar voor het maken van een afspraak

De GGD neemt nooit ‘spontaan’ contact met je op om een testafspraak in te plannen.

De GGD vraagt op geen enkele manier om financiële gegevens

De GGD zal NOOIT vragen om financiële gegevens. Niet per telefoon, niet per SMS en niet per e-mail. Ook niet als je wél een afspraak hebt gemaakt. Geef dit soort gegevens dus nóóit af en klik niet op een link in een verdacht e-mailbericht.

Vertrouw je het niet? Zeg dat dan.

Mocht je tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met je op zoek naar een manier om je gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of je zelf de GGD mag terugbellen.

Mocht je slachtoffer zijn geworden van deze vorm van criminaliteit, doe dan vooral aangifte bij de politie. Je belt hiervoor met 0900 – 8844.