Reformatorische vrouwen willen bewuste keuze maken over kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap
Reformatorische vrouwen die de kinkhoestvaccinatie aangeboden krijgen tijdens hun zwangerschap, willen hierover een weloverwogen besluit kunnen nemen. Dit blijkt uit een onderzoek van GGD Gelderland-Zuid, in samenwerking met het Radboudumc en Universiteit Maastricht, dat recent gepubliceerd is in PLOS ONE.
Aanleiding en uitvoering onderzoek
Aanleiding voor het onderzoek is de opname van de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Met het onderzoek wilden de onderzoekers erachter komen wat reformatorische vrouwen nodig hebben om een besluit te kunnen nemen over deze kinkhoestvaccinatie. Bekend is dat er binnen de reformatorische gezindte meer vaccinatietwijfel bestaat. Het onderzoek vond plaats in 2017 en 2018, nog voordat de vaccinatie werd opgenomen in het RVP (eind 2019).
Vijfentwintig vrouwen met een reformatorische achtergrond namen deel aan het onderzoek. Tussen maart en augustus 2017 vonden interviews met de deelneemsters plaats, in april en mei 2018 waren er online groepsgesprekken. De onderzoekers wilden hiermee vooral inzicht krijgen in het besluitvormingsproces bij de vrouwen. De deelneemsters waren in de leeftijd van 23-37 jaar en lid van verschillende denominaties (OGG, GGiN, GG, HHK, CGK en PKN).
Fases in besluitvorming
Uit de interviews en gesprekken blijkt dat het besluitvormingsproces bij deze vrouwen bestaat uit verschillende fases: een oriëntatiefase en een overdenkingsfase. In de oriëntatiefase willen de vrouwen informatie ontvangen van hun verloskundige of een andere zorgverlener die betrokken is bij de zwangerschap. Daarnaast willen ze zelf actief zoeken naar informatie die zij belangrijk vinden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medische informatie of religieuze of ethische standpunten over de vaccinatie. In de oriëntatiefase willen vrouwen ook met anderen de vaccinatie bespreken. Vooral met hun echtgenoot en daarnaast met ouders, zussen, vriendinnen of andere zwangere vrouwen.
Naast de oriëntatiefase constateerden de onderzoekers bij de vrouwen een overdenkingsfase. In deze fase wegen de vrouwen verschillende waarden af die voor hen belangrijk zijn in hun besluit. De belangrijkste waarden die genoemd werden, hadden te maken met de verantwoordelijkheid als ouder, geloofsovertuiging en gezondheid. Een uitspraak van een deelneemster was: “Het is niet zo dat in de Bijbel staat: Gij zult niet vaccineren. Ik geloof dat God mij het verstand heeft gegeven om wijze keuzes te maken. En dat verstand moet ik gebruiken”.
Weloverwogen beslissing
Hoeveel tijd nodig is voor het besluitvormingsproces, verschilt per vrouw. In elk geval is het beeld dat naar voren komt uit het onderzoek dat reformatorische vrouwen een bewuste en weloverwogen beslissing willen nemen als het gaat over de kinkhoestvaccinatie tijdens hun zwangerschap.
Het inzicht in de verschillende fases van de besluitvorming kan zorgverleners helpen om reformatorische vrouwen te ondersteunen in hun besluitvormingsproces. Wanneer deze vrouwen bij een zorgverlener komen met vragen over vaccinaties, hebben zij betrouwbare informatie nodig en een open gesprek op basis waarvan zij afwegingen kunnen maken. Daarnaast moeten zwangere vrouwen voldoende tijd krijgen tussen het moment dat ze voor het eerst geïnformeerd worden over de kinkhoestvaccinatie, en het moment waarop de vaccinatie daadwerkelijk gegeven wordt. Zo hebben zij voldoende tijd voor oriëntatie en overdenking om tot een weloverwogen besluit te kunnen komen.
Lees hier de publicatie over het onderzoek in PLOS ONE.
Lees hier het interview over het onderzoek in het Reformatorisch Dagblad.