14 maart 2022

Nieuw coronavaccin Novavax beschikbaar

Vanaf vandaag kunnen mensen, die dat willen, een vaccinatie tegen corona krijgen met het Novavax-vaccin. Dit nieuwe vaccin is een eiwit-vaccin. Volgens de Gezondheidsraad is dit een goed alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vectorvaccin (Janssen) willen. Prikken kan alleen na het maken van een afspraak op het speciale telefoonnummer 0800-0174.

Bescherming

Van het nieuwe vaccin zijn twee prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet minimaal drie weken tijd tussen de eerste en tweede prik zitten. Na de tweede prik beschermt het vaccin voor 60-90% tegen ziekte door corona. Er zijn nog geen gegevens bekend over de bescherming tegen de delta- en omikronvariant.

Voor wie beschikbaar?

Het kabinet stelt dit eiwitvaccin beschikbaar aan mensen vanaf 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren, omdat zij geen mRNA- of vectorvaccins willen. Het vaccin is op dit moment niet beschikbaar als booster.

Eiwitvaccin

Novavax is een subunit-eiwitvaccin. In het vaccin zitten kleine deeltjes van het spike-eiwit van het coronavirus, nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen tegen de eiwitdeeltjes aanmaken. Als u dan later in contact komt met het coronavirus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Meer informatie

Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.