17 mei 2022

Niet insmeren is levensgevaarlijk

De laatste dagen verschijnen er op social media berichten, dat het gebruik van zonnebrandcrème gevaarlijk kan zijn. Volgens die berichten zijn de UV-filters en andere stoffen in zonnebrandcrèmes hormoonverstorend en kankerverwekkend. Let op: dit is niet waar! Zonnebrandcrème kun je veilig gebruiken.

“Er zijn geen aanwijzingen dat zonnebrandcrème kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert”, zegt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC, in het NOS Radio 1 Journaal. Terwijl er juist “overweldigend bewijs” is dat je voorzichtig moet omgaan met de zon. “Het belangrijkste wat je kan doen om huidkanker te voorkomen”, vult Marlies aan. Regelmatig insmeren hoort daarbij. Je huid langzaam laten wennen aan de zon, zoals diverse influencers aanbevelen, biedt onvoldoende bescherming.

Advies van de consumentenbond

De Consumentenbond raadde kort geleden af de zonnebrandcrème van drie specifieke merken te gebruiken. Niet omdat er gevaarlijke stoffen inzitten, maar omdat ze niet de factor behalen die op de fles staat aangegeven. De kans op verbranden is dus groter dan je op grond van de fles vermoedt.

Bescherm jezelf tegen de zon!

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Jaarlijks zijn er ruim 80.000 mensen die de diagnose krijgen. Het is heel belangrijk om jezelf tegen de zon te beschermen. Smeren alleen is niet genoeg, want zelfs de beste zonnebrandcrème beschermt niet tegen een dag in de volle zon. Volg deze tips om jezelf te beschermen:

  • Smeer je huid goed in met zonnebrandcrème met een hoge factor, minimaal factor 30. Herhaal dat iedere 2 uur en direct na het zwemmen.
  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon, vooral tussen twaalf en drie uur.
  • Draag beschermende kleding, een zonnebril en een zonnehoed.
  • Ga liever niet onder de zonnebank.

Meer informatie en tips

Kijk voor meer informatie op: https://ggdleefomgeving.nl/straling/uv-straling/uv-straling-en-gezondheid/