Meer mensen krijgen een behandeling tegen hondsdolheid
Meer mensen melden zich bij de GGD omdat zij op vakantie zijn gebeten door een dier. GGD Gelderland-Zuid behandelde dit jaar 47 mensen omdat zij mogelijk besmet waren met rabiës (hondsdolheid).
In de jaren hiervoor waren dit er 38 en 34 (januari t/m augustus). Augustus is de maand met de meeste meldingen, omdat veel mensen dan terugkomen van vakantie. De helft van de mensen is tussen de 20 en 30 jaar oud.
Wat is rabiës?
Rabiës of hondsdolheid is een ontsteking van de hersenen, veroorzaakt door een virus. Het begint met een grieperig gevoel. Daarna kunnen krampen of verlammingen optreden. Rabiës is een ernstige ziekte die altijd tot de dood leidt. Elk jaar overlijden er in de wereld bijna 60.000 mensen aan deze ziekte.
Waaruit bestaat de behandeling?
Wanneer u vóór de reis gevaccineerd bent, is de behandeling gemakkelijk. U heeft slechts 2 vaccinaties nodig, die in bijna elk land verkrijgbaar zijn.
Bent u niet gevaccineerd? Dan is een uitgebreide behandeling nodig met antistoffen (antiserum) en vaccinaties. De antistoffen zijn niet in elk land verkrijgbaar. Het komt regelmatig voor dat een vakantie onderbroken moet worden voor een behandeling tegen rabiës.
Wat kunt u doen voordat u op reis gaat?
Als u zich vóór de reis laat vaccineren tegen rabiës, dan hoeft u nooit meer antistoffen te krijgen na een dierenbeet. De vaccinaties geven een levenslange basisbescherming. Bezoek daarom vóór uw volgende reis de afdeling ‘Reizigers en Vaccinaties’ van uw GGD. De verpleegkundige bekijkt samen met u of het verstandig is om u te laten vaccineren.