De luchtkwaliteit in Gelderland verbeterde de afgelopen jaren. Dit is ook dankzij maatregelen van Gelderse gemeenten en provincie Gelderland. Toch leven Gelderlanders gemiddeld nog ruim een jaar korter en in minder goede gezondheid door luchtvervuiling. De Gelderse GGD’en benadrukken het belang om door te gaan met maatregelen. Om zo de luchtkwaliteit en de gezondheid van de inwoners van Gelderland te verbeteren.
De GGD’en hebben ook de kosten berekend van de gezondheidseffecten van luchtvervuiling. Deze kosten zijn zeer hoog. Maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren zijn relatief goedkoop in vergelijking tot andere maatregelen om de gezondheid te verbeteren.
De Gelderse GGD’en en provincie Gelderland onderzochten de luchtvervuiling van vooral het verkeer in Gelderland. En de gevolgen daarvan voor de gezondheid. De luchtkwaliteit in Gelderland verbeterde de afgelopen jaren. Uit een vergelijking van de luchtkwaliteit van 2015 met 2013 blijkt dat de concentraties luchtvervuilende stoffen zijn gedaald.
De verschillen in luchtkwaliteit in Gelderland zijn groot. Langs snelwegen en drukke provinciale en binnenstedelijke wegen zijn de concentraties luchtvervuiling drie keer zo hoog dan op rustige plekken in de Achterhoek. De gemiddelde concentratie luchtverontreiniging in Gelderland is vergelijkbaar met het gemiddelde voor heel Nederland.
Effecten luchtvervuiling
Betere luchtkwaliteit betekent minder gezondheidsschade. Ook al voldoet bijna alles in Gelderland aan de normen, de gezondheidsschade door luchtvervuiling is nog groot. Gelderlanders overlijden gemiddeld 374 dagen eerder door luchtvervuiling. Daarnaast veroorzaakt luchtvervuiling in Gelderland jaarlijks 430.000 verzuimdagen. Dat is 5% van alle verzuimdagen in Gelderland. 130 gevallen van longkanker schrijven we jaarlijks in Gelderland aan luchtverontreiniging. Dat is 9% van alle gevallen van longkanker in Gelderland. Luchtvervuiling heeft in de provincie hetzelfde effect als het meeroken van 6 sigaretten per dag.
Kosten luchtvervuiling
Luchtvervuiling is de factor uit de leefomgeving met de hoogste impact op gezondheid en economie. De Gelderse GGD’en berekenden wat luchtvervuiling in Gelderland de maatschappij kost. Ziekte en verzuim door vuile lucht zorgden in 2015 voor een prijskaartje van 250 tot 300 miljoen euro. Voor Gelderse werkgevers zijn de jaarlijks kosten ongeveer 66 miljoen euro door ziekteverzuim onder personeel. De kosten van vroegtijdige sterfte in Gelderland zijn ongeveer 800 miljoen euro per jaar.
Provincie Gelderland en Gelderse gemeenten namen de afgelopen jaren maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat beleid, samen met beleid van de EU en het Rijk, werpt z’n vruchten af. Zoals blijkt uit de verbetering van de luchtkwaliteit.
Het is van groot belang dat overheden maatregelen blijven nemen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Kijk bijvoorbeeld naar de grote ziektelast. Moniek Zuurbier, adviseur leefomgeving en gezondheid van de Gelderse GGD’en: “Luchtbeleid is goedkoop als je het vergelijkt met andere maatregelen om de gezondheid te verbeteren. Schonere lucht levert gezondheidswinst op, ook na het behalen van de normen. We blijven overheden daarom aansporen om met luchtbeleid door te gaan”
Rapport
Meer informatie leest u in het rapport Naar een gezonde lucht in Gelderland – update 2017.