01 maart 2022

Luchtkwaliteit in Gelderland

De lucht in Gelderland is schoner dan een aantal jaren geleden. Toch woont niemand in Gelderland op een plek met gezonde lucht. Dat blijkt uit een onderzoek van de 3 GGD’en in Gelderland.

Luchtvervuiling in Gelderland zorgt nog steeds voor schade aan de gezondheid zoals voor hart- en vaatziekten en longaandoeningen. De GGD’en berekenden dat inwoners van Gelderland gemiddeld 11 maanden korter leven door de luchtvervuiling. Er zijn meer maatregelen nodig om de luchtvervuiling door houtstook en landbouw te verminderen, vinden de Gelderse GGD’en. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld meedoen aan het Schone Lucht Akkoord en samen afspraken maken. Maar ook bedrijven en Gelderlanders kunnen meewerken aan een gezondere lucht.

De GGD roept iedereen op om zelf bij te dragen aan schone lucht: laat de open haard of vuurkorf uit en reis meer met de fiets en lopend in plaats van met de auto. Op de website www.ggdleefomgeving.nl/lucht vindt u meer informatie over wat u zelf kunt doen voor een schone lucht op de website. Ook kunt u uw gemeente aansporen om mee te doen met het Schone Lucht Akkoord.

Wilt u het hele onderzoek Luchtkwaliteit en gezondheid in Gelderland lezen? Download het rapport.