Campagne ‘Maak het verschil!’ van start
Moviera en Veilig Thuis slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor huiselijk geweld. Tijdens de Week Tegen Kindermishandeling (19 t/m 23 november) en de Week Zonder Geweld (24 t/m 30 november) voeren zij samen campagne in Gelderland.
Paulien van der Leden, medewerker Preventie bij Moviera licht toe: ‘We roepen Gelderland op over te gaan tot actie en het verschil te maken. Iedereen kan iets voor een ander betekenen als er sprake is van huiselijk geweld. Dit hoeft niet groots te zijn maar kan juist heel klein en anoniem. Met deze campagne roepen we op tot actie en leggen we uit hoe je concreet stappen kunt zetten.’
Taboe doorbreken
Het doorbreken van een taboe begint met erover praten en het bespreekbaar maken. Jaarlijks zijn in Nederland 200.000 volwassenen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld. En bijna 120.000 kinderen maken huiselijk geweld mee. Dit moet stoppen. Maak ook het verschil en help huiselijk geweld aan te pakken.
‘We merken dat mensen het vaak moeilijk of eng vinden om over huiselijk geweld of kindermishandeling te praten. Terwijl het zo belangrijk is om het bespreekbaar te maken. Door deze campagne hopen we die drempel een beetje weg te nemen en willen we laten zien dat je echt het verschil kunt maken door je zorgen te delen’ licht Paulien toe.
Signaleer je huiselijk geweld? Je kunt het volgende doen:
- Praat met diegene waarover je je zorgen maakt.
- Help hem of haar om professionele hulp te zoeken en contact op te nemen met Veilig Thuis via 0800-2000.
- Durft degene waar jij je zorgen om maakt, geen contact op te nemen met Veilig Thuis? Maak jij je nog steeds zorgen om de situatie? Neem contact op met Veilig Thuis om jouw zorgen te uiten en vraag om advies of hulp.
Deze stappen komen van de website www.zomaakikhetverschil.nl. De pagina is speciaal ingericht om mensen te informeren en te verwijzen naar Veilig Thuis en Moviera.
Er is ook een fysieke component aan de campagne. Via allerlei zorgprofessionals en ketenpartners in Gelderland komen cliënten en patiënten in aanraking met de campagne. Door posters en beelden op de schermen in wachtkamers worden zij geïnformeerd en geïnspireerd.
_______________________________________________________________________________________
Achtergrondinformatie
Onder huiselijk geweld wordt verstaan: partnermishandeling, kindermishandeling en mishandeling van ouderen. Het geweld kan bestaan uit lichamelijk geweld, seksueel geweld en psychisch geweld (bedreiging, treiteren, stalking, financiële uitbuiting). De plegers zijn partners, ex-partners, gezinsleden, familieleden en huisvrienden. Het gaat niet alleen om heterorelaties, maar ook om homoseksuele relaties. Huiselijk geweld is een ernstig en omvangrijk probleem: één op de vijf volwassenen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken.
- Een op de vijf mensen krijgt in zijn/haar leven met huiselijk geweld te maken
- 80% van de kinderen merkt het geweld tussen hun ouders
- 30 tot 60% van de kinderen wordt zelf mishandeld in het geval van huiselijk geweld
- Vijf van de vijf kinderen blijven de gevolgen van geweld merken. Ze hebben angst en verdriet of vertonen gedragsproblemen
- Jaarlijks worden 200.000 volwassenen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld
- En ruim 119.000 kinderen maken huiselijk geweld mee
- Huiselijk geweld zorgt voor 50 dodelijke slachtoffers per jaar
- 15% van de slachtoffers houdt blijvend lichamelijk letsel over aan huiselijk geweld
Ouderenmishandeling valt ook onder huiselijk geweld. Ouderenmishandeling komt vaker voor dan gedacht. Jaarlijks wordt geweld gebruikt tegen ongeveer 200.000 ouderen boven de 65 jaar. Op het bespreekbaar maken van huiselijke geweld rust bij veel mensen nog een taboe. Er worden 5 soorten ouderenmishandeling onderscheiden:
- Fysieke mishandeling
- Psychische mishandeling
- Verwaarlozing
- Financiële uitbuiting / financieel misbruik
- Seksueel misbruik
Veilig Thuis
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Veilig Thuis biedt de helpende hand, doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging. Veilig Thuis biedt perspectief op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben. Mét of zonder elkaar.
Moviera
Moviera helpt slachtoffers, plegers en getuigen van huiselijk geweld om het geweld te stoppen. Moviera geeft advies en informatie, biedt hulp en begeleiding en geeft onderdak als dat nodig is om de veiligheid van slachtoffers te waarborgen. Zij zijn actief in de provincies Gelderland en Utrecht.
Moviera wil veiligheid in gezinnen en relaties duurzaam herstellen, kans op herhaling van geweld en misbruik verkleinen en werken aan herstel om terugval te voorkomen.
Daarom werkt Moviera met allerlei ketenpartners samen aan:
- Digitale veiligheid via de stichting safetyNed die zich richt op online veiligheid;
- Herstelgroepen voor slachtoffers om herstel en ervaringsdeskundigheid te bevorderen;
- De landelijke telefoonlijn ‘Hear my Voice’ waar vrouwen anoniem hun verhaal kunnen doen om de drempel naar hulp te verlagen.