Dit jaar gingen er twee bijzondere projecten voor statushouders en migranten van start in de regio Gelderland-Zuid. Het ene project richt zich op: arbeidsparticipatie en gezondheidsbevordering. Het andere op: taalvaardigheid en gezondheid. Beide projecten zijn bedoeld om de inburgering te bevorderen.
Druten en Wijchen
In Druten en Wijchen is op 15 augustus een uniek project van start gegaan voor statushouders en andere bijstandsgerechtigden met een afstandtot de arbeidsmarkt. Het gaat om een breed opgezet (inburgerings)traject met interventies op meerdere levensgebieden. Het programma is opgezet onder regie van beide gemeenten en de GGD neemt enkele onderdelen voor haar rekening zoals: mentale weerbaarheid, gezondheidszorg in Nederland, voeding, opvoeding, en seksuele gezondheid.
Landelijke aandacht
Gezondheid is een cruciaal aspect voor deelname aan de arbeidsmarkt. Daarom doen gemeenten er goed aan hier nadrukkelijk aandacht aan te besteden. Met de komst van de nieuwe Inburgeringswet vanaf 2021, worden gemeenten weer verantwoordelijk voor de inburgering van hun statushouders. Op dit moment zijn statushouders nog zelf verantwoordelijk voor hun inburgering en is er geen zicht op de voortgang.
Nijmegen
Het tweede project voeren wij uit voor Steunpunt Taal Educatie en Participatie (STEP) in Nijmegen. Mensen die minder taalvaardig zijn, kunnen informatie over gezondheid vaak minder goed begrijpen en toepassen. STEP heeft op basis van Europese subsidies workshops bij de GGD ingekocht om de gezondheidsvaardigheden van mensen met een migratie-achtergrond te vergroten. Het betreft workshops over mentale fitheid/omgaan met stress, voeding en opvoedvaardigheden. De workshops worden sinds begin 2019 gegeven en met veel enthousiasme ontvangen. Inhoudelijk hebben ook INDIGO en diëtetiek Noer een belangrijke bijdrage geleverd aan deze workshops.