22 november 2023

Hout stoken? Liever niet!

Buiten wordt het somber en koud, binnen brandt gezellig de houtkachel. Helaas is de rook van een houtkachel, pelletkachel op open haard ongezond voor jou en je omgeving. Ook als je de rook niet meer ziet.

Van geuroverlast tot hart- en vaatziekten

Het stoken van hout is ongezond voor jou en voor je omgeving. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen. Als je hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Hout stoken zorgt dus voor ongezonde lucht. Houtrook is schadelijk voor de gezondheid van iedereen: mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf, als stoker. Vooral mensen met een longziekte, ouderen en kinderen zijn kwetsbaar voor de rook.

Wist je dat…

  • Ongeveer 1 op de 3 (!) Nederlanders heeft last van houtstook.
  • Mensen vooral last hebben van de geur en van geïrriteerde ogen en luchtwegen. Ook vinden ze het vervelend als ze hun raam of ventilatieroosters dicht moeten doen.
  • Blootstelling aan houtrook direct luchtwegklachten kan geven. Denk aan hoesten en benauwdheid (kortademigheid). Daardoor moeten mensen soms extra medicijnen nemen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat blootstelling aan houtrook leidt tot meer (ziekenhuisopnamen voor) hart- en vaataandoeningen.

Stook niet bij windstil of mistig weer

Het is het beste om geen hout te stoken. Wil je toch af en toe toch een vuurtje aan? Doe dat zo min mogelijk en alleen op speciale momenten, bijvoorbeeld op een verjaardag. Laat de houtkachel of open haard sowieso uit bij windstil of mistig weer. Plaatselijk kan de luchtvervuiling dan hoog oplopen. Check daarom altijd eerst op de Stookwijzer van Atlas Leefomgeving voordat je gaat stoken en stook nooit bij code rood.

Lees meer op de pagina over houtrook van GGD Leefomgeving.