16 oktober 2023

Griepprik tijdens de zwangerschap

Vanaf maandag 16 oktober tot 1 maart 2024 komen vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn in aanmerking voor de griepprik. Je hebt hiervoor geen medische indicatie van de huisarts nodig. 

Waarom een griepprik tijdens de zwangerschap?

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Als je tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Voor de zwangere vrouw zelf is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. 

Hoe kan je een afspraak maken?

Je kunt op twee manieren een afspraak maken:

Online een afspraak maken.

Telefonisch

Bel naar 088 – 368 73 00 (op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)

Veelgestelde vragen over griepprik tijdens de zwangerschap

Als zwangere heb je tijdens de zwangerschap minder kans om griep te krijgen en jouw antistoffen beschermen je baby tegen griep. Bescherming houdt tot 6 maanden na het prikmoment aan. Als de baby op tijd wordt geboren, is het kind meestal beschermd als de griepprik minimaal 2 weken voor de geboorte wordt gegeven. Maar we weten ook dat een prik minder dan 2 weken voor de bevalling nog steeds enige bescherming geeft.

Je kunt de prik halen vanaf de 22e week tot aan het einde van je zwangerschap. Hier is geen einddatum aan verbonden. Maar het advies is om niet te lang te wachten. Zo heb je als zwangere zelf tijdens de rest van de zwangerschap minder kans om griep te krijgen en bovendien beschermen de antistoffen die je als moeder na de vaccinatie aanmaakt de baby tegen griep.

Het griepvaccin heeft geen invloed op andere vaccinaties en dus ook niet op de 22-wekenprik. De vaccins kunnen tegelijkertijd worden gegeven als je dat wilt.