10 maart 2023

GGD’en stoppen met testen op corona

Het ministerie van VWS heeft besloten dat de GGD’en stoppen met testen op corona. Daarom is het na 17 maart niet meer mogelijk je bij ons te laten testen. Onze testlocaties zijn vanaf dat moment gesloten en je kunt dan geen afspraak meer maken.

De GGD’en hebben de afgelopen drie jaar een belangrijke rol geleverd aan de bestrijding van corona. Sinds 1 juni 2020 namen de GGD’en meer dan 31,6 miljoen testen af bij bijna 12 miljoen mensen. Sinds 6 januari 2021 gaven de GGD’en tot op vandaag bijna 37 miljoen vaccinaties tegen corona aan ruim 12,5 miljoen mensen, een activiteit die nu nog doorgaat.

Herstelbewijs

Sommige landen vragen nog om een Digitaal Corona Certificaat (DCC). Die krijgen mensen bijvoorbeeld met een herstelbewijs. Hiervoor kan je nog tot en met 17 maart 2023 testen bij de GGD’en. Een afspraak maak je op www.coronatest.nl of bel naar 0800 – 1202. Na 17 maart 2023 gaan commerciële partijen de testen afnemen.

Vaccineren

De minister besloot verder dat er in het voorjaar van 2023 geen nieuwe vaccinatieronde tegen corona komt. Alleen mensen met een medisch hoog risico die een verwijzing hebben van een medisch specialist kunnen een extra herhaalprik krijgen. Het RIVM stelt hiervoor richtlijnen op samen met de medische beroepsgroepen. Wanneer duidelijk is hoe deze mensen de extra herhaalprik kunnen krijgen, volgt informatie op de website mijnvraagovercorona.nl.

Mensen van 12 jaar en ouder die nog geen coronaprikken uit de basisserie of een herhaalprik hebben gehaald nog steeds terecht bij de GGD.

Voor informatie over het maken van een afspraak voor een coronaprik:

  • Coronaprikken uit de basisserie (de eerste prikken): bel naar 0800 70 70
  • Herhaalprik (alleen als je na 18 september 2022 geen herhaalprik hebt gehad): maak online een afspraak via www.planjeprik.nl of bel naar 0800 70 70

Wil je weten waar je zonder afspraak terecht kunt voor een coronaprik? ga naar de website prikkenzonderafspraak.nl.