Van 5 t/m 11 september vond de Week van de Laaggeletterdheid plaats. Voor de GGD een goed moment om extra aandacht te geven aan het probleem van laaggeletterdheid. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn ook minder gezondheidsvaardig. Vandaar dat we in 2016 diverse activiteiten hebben uitgezet om laaggeletterdheid terug te dringen.
Op de agenda binnen en buiten de GGD
In Nederland hebben 2,5 miljoen Nederlanders, jong en oud, allochtoon en autochtoon moeite met lezen, schrijven rekenen of werken met de computer. Vanuit de GGD voeren we het project ‘Gezondheidsvaardigheden en Laaggeletterdheid’ uit, met subsidie vanuit het programma ‘Gezond In De Stad’. Deze subsidie is bedoeld om het onderwerp gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid op de agenda te zetten binnen de GGD, maar ook daarbuiten: bij de eerstelijns zorgverleners (huisartsen, apotheken, diëtisten e.d.) en ziekenhuismedewerkers.
Signaleren, bespreekbaar maken en doorverwijzen
GGD-medewerkers komen met veel inwoners in contact. We kunnen in ons dagelijkse werk veel betekenen in het signaleren en doorverwijzen. Vandaar dat alle medewerkers met klantcontacten een training signaleren, bespreekbaar maken en doorverwijzen van laaggeletterden volgen. Tijdens deze training wordt er veel geoefend met een trainingsacteur. Op deze wijze hopen we een duurzame bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van laaggeletterdheid.
Eenvoudig schrijven
De GGD heeft Klinkende Taal aangeschaft. Klinkende taal is een hulpmiddel dat helpt bij het schrijven van begrijpelijke teksten en dat samen met word wordt opgestart. De GGD werkt eraan om alle (eigen) schriftelijke communicatie richting inwoners eenvoudiger te maken. Dit betekent dat alle teksten in brieven, op de website en in folders in begrijpelijke taal (taalniveau B1) wordt aangeboden.