In het najaar van 2020 – midden in de tweede coronagolf – voerde de GGD haar vierjaarlijkse gezondheidsmonitor uit onder 18-plussers. Dit is een vragenlijstonderzoek om de gezondheid van volwassenen in onze regio in beeld te brengen en de trends te volgen. De uitkomsten zijn in twee online magazines te lezen; één voor volwassenen tot 65 jaar en één voor ouderen boven 65 jaar.
Een van de taken van de GGD is de volksgezondheid te onderzoeken, om gemeenten te ondersteunen bij het maken van beleid op het gebied van gezondheid. Om de vier jaar brengt de GGD een leeftijdsgroep in beeld. Voor het onderzoek onder 18-plussers kreeg een steekproef van inwoners in Gelderland-Zuid een uitnodiging voor het invullen van een vragenlijst, digitaal of op papier. Bijna 12.000 mensen deden aan het onderzoek mee, ruim 3.000 meer dan in 2016.
De uitkomsten zijn in twee makkelijk leesbare online magazines samengevat. Meer informatie over het onderzoek, de vragenlijst en de resultaten – ook de magazines – zijn te vinden op onze pagina over de gezondheidsmonitor voor volwassenen.
Welbevinden lager maar minder ongezond gedrag
Na het verwerken van de gegevens begin 2021 zijn de uitkomsten gedeeld met de gemeenten in onze regio. Elke gemeente kreeg een presentatie van de belangrijkste resultaten en een cijferboek om na te slaan op een later moment. Alle gemeenten hebben de uitkomsten inmiddels gekregen.
Inwoners van Gelderland-Zuid voelen zich iets minder gezond dan gemiddeld in Nederland. Toch zijn ze iets minder eenzaam dan gemiddeld. In vergelijking met vier jaar geleden wordt er minder gerookt en minder alcohol gedronken. Iets meer volwassenen hebben overgewicht.
Waarschijnlijk is een deel van de veranderingen toe te schrijven aan de coronapandemie. Op de vraag wat de gevolgen zijn van de coronacrisis op welbevinden en leefstijl, zeggen meer mensen en vooral jongvolwassenen, dat het slechter gaat. Hun algemene gezondheid is minder goed. Ze voelen zich angstiger en meer depressief, hebben meer stress, voelen zich eenzamer, hebben veel minder sociale contacten, sporten minder en hun financiële situatie is minder goed.
Effecten van corona
Volgend najaar stuurt de GGD opnieuw een deel van de volwassenen van 18+ een vragenlijst om de effecten van corona in beeld te brengen. In het voorjaar van 2022 wordt door alle GGD’en een groot onderzoek uitgevoerd onder 16 tot 25-jarigen, omdat de gevolgen van de coronapandemie voor deze leeftijdsgroep het grootst lijken.