04 oktober 2022

Geef griep geen kans!

Het is weer tijd voor de jaarlijkse griepprik. Help mee met het voorkomen van griep in jouw woon- en/of werkomgeving. Dit kan door je te laten vaccineren tegen de griep. Let op! Tot de leeftijd van 60 jaar kun je een afspraak maken bij de GGD. Ben je ouder dan 60 jaar, dan kun je bij de huisarts een griepprik halen.

Waarom een griepprik?

  • Je beschermt jezelf tegen griep.
  • Je beschermt anderen tegen griep. Want: als je zelf geen griep krijgt, kun je andere, kwetsbare, mensen ook niet besmetten. Bijvoorbeeld je ouders of de mensen waar je beroepsmatig voor zorgt.
  • Als je, ondanks de griepprik, toch nog griep krijgt, is het ziekteverloop vaak minder heftig. Ook heb je minder kans op gevaarlijke complicaties van griep.

Hoe kom ik aan een vaccinatie bij de GGD?

  • 60-plussers en jongere mensen uit risicogroepen krijgen een oproep voor de griepprik. Vaccineren kan bij jouw huisarts.
  • Mensen die in de zorg werken kunnen zich laten vaccineren om hun patiënten of cliënten te beschermen. De werkgever zorgt meestal voor de vaccinaties.
  • Wil je een griepvaccinatie maar krijg je deze niet van de huisarts of van je werkgever? Dan kun je bij de GGD terecht. Je moet de vaccinatie dan wel zelf betalen. Je kunt een afspraak maken bij GGD Gelderland-Zuid voor de griepprik, als je jonger bent dan 60 jaar. Neem hiervoor contact op met telefoonnummer 088-368 73 00 of ga naar www.ggdreisvaccinaties.nl.

Wat kost een vaccinatie?

Bij de huisarts of via je werkgever kost het vaccin je niets. Als je de griepvaccinatie bij GGD Gelderland-Zuid haalt kost dat 33,25 euro.

Griep, wat houdt dit in?

Bij griep heb je last van koorts, spierpijn, hoesten of keelpijn. Er zijn verschillende soorten griepvirussen. Ook kunnen griepvirussen veranderen. Hierdoor kunnen mensen steeds opnieuw weer de griep krijgen. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, ook wel griepvirus genoemd. Griep is niet hetzelfde als verkoudheid. Griep begint vaak plotseling, met klachten zoals koude rillingen, koorts, hoofdpijn, hevige spierpijn en vermoeidheid, keelpijn en droge hoest. Het duurt één tot drie weken om weer te herstellen van de griep. Er is geen geneesmiddel voor griep. Het advies is om uit te zieken in bed en paracetamol te gebruiken. Sommige mensen hebben een grotere kans op benauwdheid of longontsteking.

Meer informatie

Meer informatie over de griep en de griepprik lees je op de website van het RIVM.