27 maart 2023

Centrale Toegang Beschermd Wonen krijgt dikke voldoende

Hoe tevreden zijn cliënten en cliëntondersteuners over de dienstverlening van ons team Centrale Toegang Beschermd Wonen? Onderzoekdoen.nl heeft dit voor ons onderzocht. 

Ons team beoordeelt voor de gemeenten in de regio de toegang tot Beschermd Thuis en Beschermd Wonen. Cliënten worden bij ons aangemeld, krijgen een gesprek met een van onze adviseurs. En ontvangen daarna een verslag met het advies. Beschermd Thuis en Beschermd Wonen is voor mensen vanaf 18 jaar met (langdurige) psychiatrische problematiek.

Cliënten zijn over het algemeen tevreden over de dienstverlening van Centrale Toegang Beschermd Wonen. In totaal geeft 82 procent aan tevreden (38%) of zeer tevreden (44%) te zijn. Bijna een op de tien cliënten is ontevreden (4%) of zeer ontevreden (5%) over de dienstverlening. Er deden 80 cliënten mee aan het onderzoek.

Een cliëntondersteuner is iemand, bijvoorbeeld een familielid of hulpverlener, die de client helpt bij de aanmelding. Een grote meerderheid (95%) van de cliëntondersteuners is tevreden (33%) of zeer tevreden (62%) over onze dienstverlening. Slechts 1 respondent is ontevreden, terwijl niemand zeer ontevreden is. Er deden 119 cliëntondersteuners mee aan het onderzoek.

Cliënten en ondersteuners zijn vooral tevreden over het onderzoeksgesprek met onze adviseur. Een greep uit de positieve opmerkingen hierover: “De rust, luisteren, uitleg, aandachtig”., “De snelle hulp” en “Ik voelde mij gehoord en er werden goede vragen gesteld om een goed beeld van mij te krijgen. Ook werd er rekening gehouden met mijn prikkelgevoeligheid door het gesprek niet langer dan nodig te maken. Ik kreeg ook helder antwoord op al mijn vragen”.

Uit het onderzoek komt ook een duidelijk verbeterpunt. Het aanmeldproces is duidelijk maar de voorlichting over het proces erna is dat niet voor iedereen. Dus wat gebeurt er na het gesprek met onze adviseur en na de toekenning? Daar gaan we meteen mee aan de slag. We gaan de informatie hierover op de website en mogelijk ook in andere documenten verbeteren.