Doen we het wel goed? Waarom is mijn kind zo verlegen? Hoe stel ik duidelijke grenzen? Hoe lang mag mijn peuter beeldschermen? En wat doe ik tegen cyberpesten? Opvoeden is een uitdagende taak: mooie momenten en onvergetelijke ervaringen, maar soms ook minder leuke situaties. Iedere ouder heeft wel eens vragen over opvoeden en opgroeien. Maar waar vind je nu betrouwbare informatie? Die is te vinden op de website van GGD Gelderland-Zuid.
Keurmerk: betrouwbaar en toegankelijk
De informatie over opvoeden en opgroeien op de GGD-site heeft een kwaliteitskeurmerk. Dit geeft aan dat het betrouwbaar en toegankelijk is. De informatie wordt namelijk voortdurend aangepast. Op basis van feedback van ouders, jongeren en professionals uit de praktijk en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ook landelijke kennis- en thema instituten leveren bijdragen aan de informatie. Bijvoorbeeld het Voedingscentrum, Pharos, Nji, RIVM, Trimbos en andere organisaties De teksten op de website schrijven ze zo, dat het voor iedereen te begrijpen is. Stichting Opvoeden onderhoudt deze informatie.
Breed aanbod van onderwerpen en thema’s
De informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid op de website van de GGD deelden we overzichtelijk in. Dit doen we in verschillende thema’s:
- Kinderwens
- Zwangerschap
- Baby
- Peuter
- Basisschoolkind
- Puber
- Jongvolwassene
- en ouderschap.
Hierbinnen vind je weer informatie die vooral voor die fase van belang is. Zoals groei en ontwikkeling, opvoeding en gedrag, gezondheid en veiligheid, maar ook over media en onderwijs
Laagdrempelige activiteiten en informatiefilmpjes
Naast de informatie over opvoeden heeft de website ook een overzicht met laagdrempelige activiteiten. Denk aan een peutercafé waar ouders andere ouders ontmoeten. Of bijvoorbeeld een voorlichtingsavond over pubergedrag. Maar ook zie je hier wanneer de kinderfysiotherapeut aanwezig is op het consultatiebureau. Voor bijvoorbeeld vragen over de motoriek van kinderen.
Mochten ouders meer behoefte hebben aan beeld, dan biedt de website ook praktische informatiefilmpjes. Een greep uit de onderwerpen van deze filmpjes: Hoe voorkom ik een voorkeurshouding bij mijn baby? Mijn peuter heeft een eigen willetje. Of hoe ga ik het gesprek over drank en drugs aan met mijn puber?
Social media
Niet alleen op de website van de GGD vinden ouders goede informatie over opvoeden en opgroeien. Ook via de facebookpagina van de afdeling Jeugdgezondheidszorg krijgen ouders informatie, tips en filmpjes over het opvoeden en opgroeien van hun kinderen.