23 mei 2022

Apenpokken

Het Apenpokkenvirus is aangetroffen in België, Duitsland en Frankrijk. Er zijn nu ook enkele gevallen van besmettingen in Nederland vastgesteld. De variant die nu in Europa is gevonden, is meestal niet heel besmettelijk, maar veel is nog onduidelijk.

De meeste mensen krijgen de ziekte na contact met een besmet mens of dier die het virus bij zich heeft. Het virus kan binnendringen via je slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus, ogen) en open wondjes. Het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte. Maar niet via zwevende druppeltjes in de lucht, zoals bij het coronavirus wel het geval is. Bij mensen zijn de ziekteverschijnselen meestal mild. De meeste mensen herstellen binnen 4 weken na de eerste klachten.

Symptomen

De ziekte begint vaak met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Na een tot drie dagen krijg je een uitslag die meestal in het gezicht begint. Daarna verschijnt het over het hele lichaam. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over, die uiteindelijk na twee tot drie weken van de huid afvallen. Zodra de korstjes weg zijn, zijn alle andere symptomen meestal ook verdwenen en ben je genezen.

Denk je dat je het virus hebt?

Neem telefonisch contact op met uw eigen huisarts. Hij of zij zal, wanneer nodig, de GGD informeren.

Meer informatie

Ga naar RIVM.nl voor actuele informatie over de Apenpokken.