Inhaalplan Jeugdgezondheidszorg
Dwingende coronamaatregelen, wisselende richtlijnen, lockdowns en sluiting van scholen. De jeugd in zowel het primair als het voortgezet onderwijs heeft flink te lijden onder corona. De reguliere gezondheidsonderzoeken op de scholen zijn in 2020 achterop geraakt, terwijl ze juist hard nodig zijn.
Psychische problemen
Veel kinderen kampen met fysieke maar vooral ook psychische problemen, zoals eenzaamheid, angst- en depressieklachten. De Jeugdgezondheidszorg van GGD Gelderland-Zuid maakt daarom in het nieuwe schooljaar een inhaalslag en biedt extra zorg aan de jeugd. Het plan dat hiervoor is ontwikkeld, zet in op bredere gezondheidsmonitoring op de scholen.
Inzicht in de totale context
Manager Daniël Muller licht het plan toe: “De reguliere gezondheidsmonitors die we uitvoeren op school, zijn gebaseerd op een vragenlijst. De vragen die we voorleggen aan kinderen, zijn niet gemaakt om COVID-schade te achterhalen. Daarvoor hebben we meer inzicht nodig in de totale context van het kind.”
Gesprekken met kinderen
Om dit inzicht te krijgen, voert de Jeugdgezondheidszorg in het nieuwe schooljaar met alle 5/6-jarigen en 10/11-jarigen in het basisonderwijs gesprekken. En in het voortgezet onderwijs met alle 2e-, 3e- en 4e-klassers. De verpleegkundigen die zo’n gesprek voeren, zijn opgeleid in de motiverende gesprekstechniek GIZ.
Situatie normaliseren
Daniël: “Het zijn 1-op-1 gesprekken, waarbij de verpleegkundige inzoomt op de ontwikkeling, opvoeding en omgeving van het kind. Met als leidende vraag: hoe gaat het met jou?” Belangrijk is volgens hem om voor een kind de situatie te ‘normaliseren’: het is een normale reactie op een vreemde situatie.
Perspectief geven
“We willen een kind gerust stellen en perspectief geven. Handvatten aanreiken om datgene wat ze meemaken, in proportie te zien. Wij denken dat we bij de meeste kinderen met 1 goed gesprek kunnen voorkomen dat ze vastlopen. Zo nodig komt er een 2e gesprek met een arts of verwijzen we door naar gespecialiseerde hulp.”
Majeure operatie
Behalve de bredere monitoring worden schoolmedewerkers zelf ook gecoacht in het beperken van gezondheidsschade onder leerlingen. Denk bijvoorbeeld aan training en voorlichting. Daniël beseft dat dit alles een majeure operatie is, waarvoor circa 15 nieuwe collega’s aangenomen moeten worden. “Doen we dit niet, dan krijgt de samenleving er de komende jaren een grote groep jeugdigen met forse psychische problematiek bij.”
Scholen enthousiast
Een aantal scholen in de regio is inmiddels gepolst over het plan en toont zich enthousiast. Of het huidige plan kan doorgaan, hangt in belangrijke mate af van de coronasituatie in september. “Er moet sprake zijn van een normale schoolsituatie om de monitors te kunnen uitvoeren,” aldus Daniël.