Het is vandaag Wereld Rabiës Dag. Hondsdolheid(rabiës) is een dodelijke virusziekte die vooral voorkomt in ontwikkelingslanden. Door het bijten of likken van een dier dat het virus draagt, kan het dier het hondsdolheid-, of rabiësvirus doorgeven. Vaak is dit een hond, maar soms ook een vleermuis of een aap. Zonder de juiste inentingen of medicijnen is de ziekte dodelijk. Jaarlijks sterven meer dan 55.000 mensen aan rabiës.
Rabiësvaccinatie
Wanneer bevelen we de rabiësvaccinatie aan? Als je (in totaal) meer dan drie maanden naar een land gaat waar de ziekte voorkomt. Steeds meer reizigers laten zich vaccineren tegen rabiës, ook als zij korter dan drie maanden op reis gaan. Fietsers en wandelaars hebben een verhoogd risico om door een hond gebeten te worden. Ook dan adviseren we u de vaccinatie te halen.
De vaccinatieserie bestaat uit twee injecties. Als je een serie van twee vaccins hebt gehad, heb je een basisbescherming. Na een beet door een verdacht dier hoef je dan geen antistoffen meer te krijgen. Wel moet je je opnieuw laten inenten.
Ga je op reis zonder vaccinatie? Dan moet je na een beet door een verdacht dier antistoffen én vier vaccinaties toegediend krijgen. De antistoffen zijn vaak moeilijk verkrijgbaar in ontwikkelingslanden. Daarom is het beter om vóór de reis te vaccineren.