Vluchtelingen

Op deze pagina staat informatie over publieke gezondheidszorg vanuit onze GGD voor vluchtelingen. De informatie is voor burgers die vluchtelingen opvangen.

Preventie/hygiëne

Goede hygiëne is belangrijk:

  • Was de handen vaak en goed met water en zeep. Doe dit in ieder geval voor het eten of voor het klaarmaken van eten, nadat je naar de wc bent geweest, na het snuiten van de neus, als je thuiskomt of als je binnenkomt bij andere mensen thuis of op het werk
  • Droog de handen goed af met een schone handdoek of een papieren doek
  • Hoest en nies in de ellenboog
  • Gebruik een papieren zakdoek maar één keer (dus niet hergebruiken)
  • Ventileren: zorg voor voldoende frisse lucht in huis
  • Maak het toilet en sanitair zorgvuldig schoon

Kijk voor meer informatie bij hygiëne op de website van het RIVM.

Neem dan altijd contact op met een (of jouw eigen) huisarts.

Heb je meer informatie nodig over een bepaalde infectieziekte, neem dan contact op met de GGD. Ook de huisarts kan contact opnemen met de GGD, afdeling infectieziekten, telefoonnummer: 088 -144 71 26.

Corona

Op al onze vaccinatielocaties kan iedereen een vaccinatie tegen corona krijgen.

Heeft iemand klachten die passen bij het coronavirus? Dan is het advies om een zelftest te doen. Kijk voor meer informatie bij zelftesten op de website van De Rijksoverheid.

Op www.coronatest.nl kun je een afspraak maken bij een GGD testlocatie in de buurt. De test is gratis.

  • Was je handen zorgvuldig
  • Hoest en nies in de ellenboog
  • Gebruik papieren zakdoeken
  • Ventileer de woning
  • Doe een zelftest bij klachten

Kijk voor meer informatie bij adviezen om corona te voorkomen op de website van De Rijksoverheid. 

Infectieziekten

Er zijn veel bacteriën en virussen die diarree en braken veroorzaken. Vaak zijn deze bacteriën en virussen zeer besmettelijk. Groepen mensen die dicht op elkaar leven kunnen elkaar dan ook makkelijk besmetten. Kijk voor meer informatie bij diarree op de website van het RIVM en bij Norovirus op de website van het RIVM.

Hepatis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus komt in Nederland niet voor, maar besmettingen vanuit het buitenland zijn wel mogelijk. Het is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis en komt vooral bij kinderen voor. Volwassen kunnen ook hepatitis A krijgen. Kijk voor meer informatie bij Hepatitis A  op de website van het RIVM.

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekken op het hoofd en veroorzaken jeuk. Kijk voor meer informatie bij hoofdluis op de website van het RIVM.

 

Luchtwegvirussen en -bacteriën kunnen symptomen veroorzaken van hoesten, kortademigheid/benauwdheid, verkoudheid en koorts. Groepen mensen die dicht op elkaar leven kunnen elkaar makkelijk besmetten. Kijk voor meer informatie bij griep op de website van het RIVM.

De mazelen komt in Nederland weinig voor. De meeste mensen zijn hiertegen gevaccineerd. In Oekraïne en in sommige andere landen zijn minder mensen tegen mazelen gevaccineerd. Het risico om mazelen op te lopen is hierdoor groter. Wanneer iemand mazelen krijgt, kun je er erg ziek van worden. Het is ook erg besmettelijk. De ziekte begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en een oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekken. Kijk voor meer informatie bij mazelen op de website van het RIVM.

Poliomyelitis, ook wel polio genoemd, is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Het virus wordt van mens op mens overgedragen. De infectie kan verlammingen geven, leiden tot blijvende restverschijnselen en soms zelf leiden tot overlijden. Kijk voor meer informatie bij polio op de website van het RIVM.

Vluchtelingen nemen vaak huisdieren, waaronder honden en katten, mee. Niet alle dieren zijn gevaccineerd tegen rabiës. Bij een beet of een krab van een dier dat zelf rabiës heeft of niet gevaccineerd is tegen rabiës, loopt iemand het risico om zelf besmet te worden. Rabiës is dodelijk. Het aaien, voeren van, of spelen met honden en katten die niet gevaccineerd zijn is een mogelijk risico. Kijk voor meer informatie bij rabiës op de website van het RIVM.

De besmettelijke huidaandoening Scabiës of schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Symptomen zijn vaak jeuk en bultjes of blaasjes op de huid, meestal bij de polsen, voeten of tussen de vingers. Schurft is goed te behandelen met een speciale crème. Kijk voor meer informatie bij schurft op de website van het RIVM.

Tuberculose

Ja, dat kan. Pasgeboren baby’s worden meestal met een BCG-vaccin tegen Tuberculose. Is dit door omstandigheden niet gebeurd? Neem dan contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding.

Ja, via de gemeentelijke basisadministratie krijgt de GGD Gelderland-Zuid een overzicht van de persoonsgegevens van deze kinderen. Ouders ontvangen tussen de 8 en 12 weken na de geboorte van het kind een uitnodigingsbrief met een afspraak voor de vaccinatie. Hebben ouders deze brief niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Tuberculosebestrijding.

Symptomen van Tuberculose zijn onder andere: langer dan 3 weken hoesten, koorts, nachtzweten en afvallen.  Neem altijd contact op met een huisarts als je deze klachten herkent. De huisarts zal mogelijk doorverwijzen naar de afdeling Tuberculosebestrijding voor een aanvullend onderzoek en wanneer nodig behandelen. Voor meer informatie over tuberculose ga naar de website van het Tuberculose fonds.

Veilig Thuis

Maak jij je zich zorgen over mogelijk huiselijk geweld of kindermishandeling? Je kunt op de website van Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en hulp, om zorgen te bespreken en om een melding te doen.

Het beste kun je op jouw gevoel vertrouwen als u denkt dat er iets niet klopt. Neem bij zorgen of twijfel altijd contact op met Veilig Thuis: 0800 – 2000, of via de chat op de website van Veilig Thuis.

Je kunt met een Veilig Thuis medewerker praten over jouw zorgen. Dat kan ook anoniem. Samen bespreken we of hulp nodig is. Ons telefoonnummer is gratis. Voor spoed zijn wij ook ’s avonds en in het weekend bereikbaar.

Informatie en hulplijnen

  • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn in het Oekraïens, Russisch en Engels: 06 – 48 15 80 53.
  • Algemene informatielijn van het Rode Kruis – voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne en voor iedereen die wilt helpen: 070 – 44 55 888.
  • Vluchtelingenwerk biedt belangrijke informatie aan voor vluchtelingen in hun eigen taal. Kijk op de website van Vluchtelingenwerk.
  • Bij Zorgverzekeringslijn vind je veel informatie over de gezond gezondheidszorg in Nederland voor Oekraïners. De informatie is deels vertaald in het Oekraïens. Bekijk de informatie op de website van Zorgverzekeringslijn.