Voeding

Als leerlingen leren wat gezonde voeding is, verhoogt dat de kans dat zij ook op volwassen leeftijd gezond gedrag vertonen. Er bestaat een duidelijke relatie tussen eetgewoonten en het aanbod van voeding. De overheid heeft daarom als doelstelling dat alle schoolkantines gezond worden. Het Voedingscentrum heeft hiervoor het programma De Gezonde Schoolkantine ontwikkeld, met aandacht voor een gezond aanbod, een aansprekende inrichting en hulp bij opstellen van beleid.

Cijfers

De Gezondheidsmonitor Jeugd 2019/2020 geeft informatie over gezondheid, leefstijl en welbevinden van de middelbare scholieren. Zie hier de belangrijkste resultaten over ‘Voeding’ voor de regio Gelderland-Zuid.

De voeding van onze jongeren blijft ver achter bij het advies van de Gezondheidsraad om dagelijks groente en fruit te eten (Richtlijnen Goede Voeding). De helft van de jongeren eet iedere dag groente en een derde eet iedere dag fruit. Maar als we de lat iets lager leggen en kijken hoe vaak jongeren op minimaal 5 dagen per week groente en fruit eten, dan zien we wel een ombuiging in de trend. Voor voeding zien we wel grote verschillen tussen de opleidingen. Jongeren op het vmbo-basis/kader eten minder groente dan jongeren op het vwo.

Wat betreft drinken is het advies om suikerhoudende drankjes te beperken en vooral water of thee zonder suiker te drinken. Hierin zien we een gezonde trend: in 2015 dronk 44% dagelijks minstens 1 glas suikerhoudende drank, in 2019 is dit gedaald naar 32%.

Voor voeding zien we wel grote verschillen tussen de opleidingen. Van de vmbo-basis/kader-leerlingen eet 73% minstens 5 dagen per week groente, bij de vwo-leerlingen is dit 93%. En 12% van de vmbo-basis/kader-leerlingen drinkt meer dan 1 blikje energiedrank per dag, bij de vwo-leerlingen is dat 1%.

Ons aanbod voor dit thema

De GGD kan inhoudelijke informatie geven over het thema voeding, zoals energiedrankjes of het belang van het eten van groente en fruit.

De jeugdverpleegkundige van de scholen en/of de gezondheidsmakelaar School en Jeugd kan ouderavonden verzorgen over het thema voeding. Dit kan alleen als de school structureel werkt aan het thema ‘Voeding’.

Ondersteuning bij de ontwikkeling van een Gezonde Schoolkantine.

Materialen en methodes

Op www.gezondeschool.nl vind je alle materialen en methodes waarvan door professionals is vastgesteld dat ze voldoen aan landelijke kwaliteitscriteria. Hieronder vind je enkele veelgebruikte materialen methodes:

Website van het Voedingscentrum waarop scholen alle informatie kunnen vinden voor het ontwikkelen van een Gezonde Schoolkantine. Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Weet wat je eet is een online programma ontwikkeld door het Voedingscentrum, waarmee scholieren in de onderbouw (vmbo, havo, vwo) leren over gezond, veilig en duurzaam eten.

Krachtvoer is een gratis lesprogramma voor de VMBO onderbouw dat leerlingen helpt gezond te leven en in het bijzonder gezonde voedingskeuzes te maken. Krachtvoer vult minimaal 8 lessen van 45 minuten, waarvan je een deel naar ‘smaak’ kiest afhankelijk van de situatie in jouw klas. In Krachtvoer draait het voor leerlingen om actief bezig zijn met hun eigen voeding. Dit komt terug in de vele actieve en afwisselende werkvormen.

Samenwerking met regionale/ landelijke partners

Voor het thema Voeding werken de Gezondheidsmakelaars samen met het Voedingscentrum.