Publieksinformatie Vierdaagse

Eikenprocessierups

De gemeenten waar de Vierdaagse doorheen trekt, hebben de afgelopen maanden intensief de eikenprocessierups bestreden. Toch kan het voorkomen dat mensen na contact met de bijna onzichtbare brandhaartjes van deze rupsen jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen en luchtwegen krijgen. Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals lege nesten. Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Mocht je toch in aanraking zijn gekomen met de rupsen of brandharen, probeer niet te krabben of te wrijven, maar was de huid goed en spoel ogen met water. Bij ernstige klachten kun jij je melden bij een van de posten van het Nederlandse Rode Kruis op de grote rustplaatsen aan de route of in de Eerste Hulp Poli van het Nederlandse Rode Kruis op de Wedren. Voor meer informatie kijk op onze website.

Lyme-ziekte

De kans is klein, maar het kan gebeuren dat wandelaars tijdens hun wandeling gebeten worden door een teek die een aantal vervelende ziekten kan overbrengen, zoals de Lyme-ziekte. Gebeten door een teek? Verwijder de teek binnen 24 uur met een teken-verwijderpincet. Verdoof de teek nooit voor verwijdering.
Zo nodig kun je hiervoor langsgaan bij een van de Rode Kruisposten. De ziekte uit zich meestal in een rode ring op de huid die ontstaat na 1 tot 3 weken rondom de plaats van de tekenbeet. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Neem bij deze klachten altijd contact op met jouw huisarts. Kijk voor meer informatie over Lyme op RIVM.nl.

Infectieziekten

Je gaat vier dagen wandelen samen met vele andere wandelaars. Dit kan het risico op een infectieziekte verhogen.

Waar kun je op letten?

Veel infectieziekten kun je voorkomen door:

  • Handen wassen met water en zeep. Geen water/zeep in de buurt? Gebruik dan handdesinfectiegel.
  • Hoesten/niezen in een papieren zakdoek. Geen papieren zakdoek in de buurt? Hoest/nies dan in jouw elleboog.
  • Als er in de groep waarin je mee wandelt 2 of meer mensen ziek worden (tegelijkertijd of kort na elkaar) met dezelfde verschijnselen (bijv. braken/diarree) bel dan met GGD Gelderland-Zuid 088 – 144 71 26. We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30-12.30 en 13.00-17.00 uur.
  • Controleer dagelijks op teken en verwijder een teek zo snel mogelijk met een tekentang of pincet op de volgende manier. Zo nodig kun je hiervoor langsgaan bij een van de Rode Kruisposten.

Praktische tips om mee te nemen:

  • Desinfectie handgel.
  • Papieren zakdoeken.
  • Een tekentang/pincet of andere tekenverwijderaar.
  • Jodium of alcohol om te ontsmetten na het verwijderen van een teek.

Hitte

  • Draag juist bij hoge temperaturen en zonneschijn altijd hoofdbedekking en bescherm jouw nek tegen de zon.
  • Start niet te snel zodat jouw lichaam aan de warmte kan wennen.
  • Als je goed eet, voldoende drinkt en weet wat je doet, is er niks aan de hand. Gewoon minder hard, minder gek en minder veel.
  • Water over het hoofd gooien of een natte handdoek in de nek leggen, koelt goed af. Ook kun je jouw shirt nat maken.

Gratis app voor EHBO-tips bij noodgevallen

Van brandwond tot vergiftiging en van bewusteloosheid tot een kneuzing: met de EHBO-app weet je wat je moet doen bij een noodgeval. Met deze gratis app heb je alle EHBO-instruct

Dowload de app