Monkeypox

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk en erg vervelend.

Hoe herken je Monkeypox?

Als je monkeypox hebt, krijg je vaak eerst last van:

 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Opgezwollen lymfeklieren
 • Vermoeidheid
 • Pijn in je endeldarm

Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je besmet bent geraakt. Na een paar dagen kun je een uitslag krijgen die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Hoe word je besmet?

Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact zoals knuffelen en seks.

Is Monkeypox gevaarlijk?

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alles bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf.

Wat moet je doen bij het vermoeden van een besmetting?

 • Ben je ergens geweest waar iemand was met het virus? Let de weken daarna goed op of je klachten krijgt. Krijg je klachten? Bel dan meteen met je huisarts. Ook als je twijfelt.
 • Had je de afgelopen 3 weken (seksueel) contact met iemand met (mogelijk) monkeypox? Ga dan in quarantaine en bel met de huisarts of met de poli seksuele gezondheid van de GGD als je daar bekend bent.
 • Heb je blaasjes op je lichaam, bel dan direct met je huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of in de schaamstreek.
 • Kleine kinderen met blaasjes hebben in vrijwel alle gevallen waterpokken. Je hoeft voor kleine kinderen geen contact op te nemen met je huisarts, tenzij zij de afgelopen 3 weken in Centraal of West-Afrika zijn geweest, of de afgelopen 3 weken contact hadden met iemand met monkeypox.

Heb je monkeypox?

Dan blijf je thuis tot je helemaal genezen bent. Zo voorkom je de verspreiding van het virus. Zolang je symptomen hebt, kun je het virus namelijk doorgeven. Er zijn aanwijzingen dat het virus mogelijk ook via sperma overgedragen kan worden. Omdat niet bekend is hoe lang het virus in het sperma blijft, wordt als voorzorgmaatregel geadviseerd om gedurende 12 weken na het verdwijnen van de huidlaesies condooms te gebruiken bij seksueel contact (zowel oraal, vaginaal als anaal).

Wat doet de GGD?

Testen en bron-en contactonderzoek

Monkeypox kun je aantonen met een test. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat je een risicocontact van iemand met monkeypox bent? Dan neemt de GGD contact met je op. Onze medewerkers bespreken met je wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie.

Vaccineren

Het ministerie van VWS heeft samen met het RIVM besloten om de grootste risicogroep in Nederland uit te nodigen voor een vaccinatie. Als GGD voeren we deze vaccinatie uit. Woensdag 3 augustus heeft de eerste groep een SMS van ons ontvangen. In de SMS staat een link naar onze website voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Een afspraak maken voor de monkeypox vaccinatie kan alleen met een persoonlijk identificatienummer.

Je krijgt een vaccinatie aangeboden als je een verhoogd risico hebt op een besmetting met monkeypox. Het gaat dan vooral om mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die:

 • deelnemen aan de landelijke hiv-PrEP-regeling bij een Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD of PrEP krijgen via de huisarts.
 • op de wachtlijst staan voor de landelijke hiv-PrEP -regeling.
 • leven met hiv en een verhoogd risico hebben op monkeypox.
 • MSM en transgenderpersonen die het Centrum Seksuele Gezondheid hebben bezocht en om andere redenen een verhoogd risico op soa lopen.

Heb je vragen?

Heb je vragen over de vaccinatie of wil je meer informatie? Bel dan met de landelijke informatielijn van het RIVM 088-7674020 . Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur.

Ben je professional?

Voor overleg bel het volgende nummer: 088-144 7126. Ben je een huisarts? Bekijk de informatie op onze pagina voor huisartsen.

Meer informatie:

Veelgestelde vragen

Er is vooral risico bij vaak en lang lichamelijk contact, zoals knuffelen of seks. De blaasjes zijn namelijk erg besmettelijk. Ook is er een kans dat het virus zich via de lucht verspreidt. Seks met condoom geeft daarom geen 100% bescherming voor monkeypox. Met een condoom kun je ook niet alle blaasjes afschermen.

We verwachten dat het pokkenvaccin deels beschermt voor het monkeypoxvirus. Hoe goed het beschermt, is nog onbekend.

In Nederland hebben we een klein aantal vaccins. Het ministerie van VWS en het RIVM besloten daarom om de groep met het hoogste risico te vaccineren.​​​​​​​

Dit is helaas niet mogelijk, er is op dit moment maar een klein aantal vaccin beschikbaar. Het ministerie van VWS en het RIVM besloten daarom om de groep met het hoogste risico te vaccineren.​​​​​​​ Als je geen SMS hebt ontvangen, kun je daarom geen afspraak maken.