Bestrijdingsmiddelen bevatten soms stoffen die niet gezond zijn voor mens en milieu. Daarom zijn er in Nederland strenge eisen waaraan gewasbeschermingsmiddelen moeten voldoen. Ondanks de strenge regels is er bezorgdheid bij mensen die vlakbij landbouwgrond wonen.
Gewasbeschermingsmiddelen
Bestrijdingsmiddelen die plantaardige producten beschermen noemen we ook wel gewasbeschermingsmiddelen. Tot gewasbescherming rekenen we ook de bestrijding van onkruid. Dan gaat het niet alleen om landbouw en fruitteelt, maar ook in uw eigen achtertuin.
Gevaren van gewasbeschermingsmiddelen
Bestrijdingsmiddelen bevatten soms stoffen die niet gezond zijn voor mens en milieu. Daarom zijn er in Nederland strenge eisen waaraan gewasbeschermingsmiddelen moeten voldoen. Ondanks de strenge regels is er bezorgdheid bij mensen die vlakbij landbouwgrond wonen. Deze bezorgdheid hangt samen met:
- Hoog gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen.
- Gebruik van technieken waardoor de gewasbeschermingsmiddelen in de omgeving terecht komen.
- Geringe afstand tussen landbouwpercelen en woningen, scholen, e.d.
Wat kunt u zelf doen?
Worden er in uw omgeving veel bestrijdingsmiddelen gebruiken? Uit voorzorg kunt u dan deze tips opvolgen:
- Sluit ramen en deuren en ga naar binnen als telers gewasbeschermingsmiddelen gebruiken in de buurt.
- Droog de was niet buiten.
- Doe schoenen uit voordat u het huis ingaat.
- Eet u groenten uit eigen moestuin? Was de groenten goed.
- Gebruikt u zelf ook bestrijdingsmiddelen in uw tuin? Doe dat dan altijd volgens de aanwijzingen op de verpakking. Op de verpakking staat ook wat u moet doen als er iets misgaat.
Blootstellingsonderzoek
In Nederland wonen ongeveer 90.000 mensen binnen 50 meter van een bollen- of fruitgrond. Of zij hierdoor gezondheidsschade oplopen is onduidelijk. Daarom coördineert het RIVM sinds 2014 een pilot-onderzoek naar de gevolgen van gewasbeschermingsmiddelen. Hoe staat het nu met het onderzoek? Klik hier voor meer informatie.
Meer informatie
- Zie GGD informatieblad bestrijdingsmiddelen.
- Heeft u klachten na of door het gebruik van bestrijdingsmiddelen? Ga dan zo snel mogelijk naar uw huisarts of de spoedeisende hulp. Het liefst mét het bestrijdingsmiddel dat de boosdoener was.
- Twijfelt u over de risico’s van een product of weet u niet hoe u ermee om moet gaan? Vraag de verkoper of fabrikant om informatie.
- Neem contact op met het NVWA als u vragen of klachten heeft over de toezicht op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
- Klik hier voor tips van Milieu Centraal om zonder chemische middelen onkruid of plagen te bestrijden.