Milieu als oorzaak van kanker
Regelmatig maken mensen zich zorgen over het aantal mensen in hun omgeving dat kanker heeft. Men denkt dan vaak aan een milieufactor als oorzaak, zoals bodemverontreiniging of een fabriek.
Wat is kanker?
Kanker is een naam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Elk type kanker heeft zijn eigen oorzaken en risicofactoren.
Hoe vaak komt kanker voor?
Ongeveer één op de drie Nederlanders heeft kanker. Iedereen krijgt dus wel een keer te maken met mensen die kanker krijgen. Bijvoorbeeld in de familie, uit de buurt of op het werk. Bij het ouder worden neemt de kans op kanker sterk toe, vooral boven de 45 jaar. Dus in een wijk waar veel ouderen wonen, zullen meer mensen kanker hebben dan in een wijk waar veel jonge mensen wonen.
Oorzaken van kanker
Het is meestal niet mogelijk om per persoon de oorzaak van kanker te bepalen. Er spelen veel factoren mee:
- Leefgewoonten, zoals roken, alcoholgebruik, voeding of zonlicht.
- Leeftijd.
- Erfelijke aanleg.
Bij minder dan 5% van alle mensen die kanker krijgen, ligt de oorzaak in het milieu. Voorbeelden zijn vervuiling van lucht, water, grond of voedsel. Bij de meeste mensen is het milieu niet de veroorzaker van de kanker. De tijd tussen blootstelling aan een mogelijke oorzaak en het ontstaan van kanker is meestal minstens tien jaar. Bij de mensen die nu kanker krijgen, is dit dus het gevolg van gebeurtenissen van vele jaren geleden. Bij kinderen kan deze periode korter zijn.
Onderzoek bij veel kanker in de omgeving
Soms lijkt het of er in een buurt, wijk of straat veel mensen met kanker wonen. Dit kan komen door de leeftijd van de mensen die er wonen. Of door toeval. Er wordt bijvoorbeeld in een jaar ineens bij veel mensen kanker ontdekt. Terwijl er in de afgelopen jaren bijna niemand kanker had. Een relatie tussen kanker en het milieu in een wijk of gemeente is bijna nooit aan te tonen. Vaak is het belangrijker om uit te zoeken of er bijvoorbeeld te veel vervuiling is. En hoe we dit kunnen beperken.
Wat kan de GGD doen?
De GGD:
- Zoekt uit of het aantal mensen met kanker hoger is dan verwacht.
- Zoekt uit of de omgeving invloed kan hebben op de gezondheid.
- Beoordeelt of er een relatie kan zijn tussen kanker en het milieu.
Meer informatie
Voor meer informatie over kanker, kunt u kijken op de website van de Nederlandse Kankerbestrijding (KWF). Voor vragen over uw persoonlijke situatie, kunt u contact opnemen met uw behandelend arts. Of met de GGD.