Lucht

Veel mensen vinden een open haard, vuurkorf of houtkachel gezellig. Maar wat voor de één gezellig is, kan voor de ander hinderlijk zijn. Ook is houtrook niet gezond. In huis komen door het stoken meer schadelijke stoffen in de lucht. Buitenshuis kunnen de schadelijke stoffen in de lucht blijven hangen, vooral bij windstil en mistig weer.

Kijk voor meer informatie over houtrook op GGD Leefomgeving.nl.

Tijdens een brand komt een rookwolk vrij waarin veel schadelijke stoffen zitten. Vaak denken mensen dat rook van een brand met chemische stoffen veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Een begrijpelijke gedachte, maar het verschil is meestal klein. Alle rook is schadelijk. Schone rook bestaat niet. Het is dan ook bij alle branden beter om uit de rook te blijven.

Kijk voor meer informatie bij rook en roet bij branden op de website van GGD Leefomgeving.

De luchtkwaliteit in Nederland is nu een stuk beter dan 30 jaar geleden. Toch ademen we allemaal elke dag nog vervuilde lucht in. Van luchtvervuiling kun je ziek worden. Je hebt bijvoorbeeld kans op longklachten. Maar vervuilde lucht kan ook hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken. Ook overlijden er mensen door vervuilde lucht. Luchtverontreiniging wordt veroorzaakt door uitstoot van verkeer, veehouderijen, fabrieken en houtkachels e.d. Door luchtverontreiniging kun je gezondheidsklachten krijgen zoals klachten van de longen en hartklachten.

Voor kinderen, ouderen en mensen die al ziek zijn, is het risico groter dan voor gezonde mensen. Heb je bijvoorbeeld astma, bronchitis of COPD? Of heb je al een hart- en vaatziekte? Dan kun je meer last krijgen van je ziekte.

Kijk voor meer informatie bij luchtvervuiling op de website van GGD Leefomgeving.

Warm weer gaat vaak samen met meer luchtverontreiniging (smog). Smog kan leiden tot gezondheidsklachten als hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (zoals astma), met hart- en vaatziekten en mensen die zich zwaar lichamelijk inspannen in de buitenlucht zijn gevoelig voor deze klachten.

Kijk voor meer informatie over smog op GGD Leefomgeving.nl.