U vraagt zich af of iemand verplichte zorg nodig heeft. Er is dan de mogelijkheid om te onderzoeken of verplichte geestelijke gezondheidszorg (WvGGZ) ingezet moet worden. Iedereen die zich ernstige zorgen maakt en van mening is dat er verplichte zorg nodig is kan dat melden.
Als u contact opneemt met het Meldpunt Wet verplichte GGZ gaat een medewerker met u in gesprek en stelt u vragen. De medewerker maakt vervolgens een inschatting of verplichte zorg noodzakelijk lijkt. Deze inschatting wordt binnen drie dagen gemaakt.
De melding wordt beoordeeld op 3 punten:
- Is het aannemelijk dat het gedrag van betrokkene ernstig nadeel kan veroorzaken
- Is het aannemelijk dat er sprake is van een psychische stoornis
- Is het aannemelijk dat er verplichte zorg nodig omdat vrijwillige zorg niet afdoende is
Voldoet uw melding volgens de meldpuntmedewerker aan deze punten? Dan zal er gestart worden met een verkennend onderzoek.
Wilt u een melding doen of met ons overleggen? Neem dan contact met ons op via 088 – 144 70 30 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30 – 17.00 uur)
U kunt ook direct een melding doen door het invullen van het meldformulier.
Let op: in geval van een acute crisis of noodsituatie belt u 112.
Het doel van het verkennend onderzoek is het vaststellen van de noodzaak van de verplichte zorg, de zorgmachtiging. Een zorgmachtiging is de toestemming van de rechter om verplichte zorg te geven aan iemand die ernstig nadeel veroorzaakt door een psychische stoornis. De rechter geeft alleen een zorgmachtiging als vrijwillige zorg niet mogelijk is.
Het verkennend onderzoek duurt maximaal twee weken. In deze periode maken de onderzoekers contact met betrokkene en verzamelen zoveel mogelijk informatie om tot een passend advies te komen. Hiervoor gebruiken de onderzoekers informatie van de melder en betrokkene. Voor opvragen van verdere informatie dient betrokkene toestemming te geven.
Het verkennend onderzoek wordt uitgevoerd door een bevoegde, bekwame, professional met GGZ-expertise.
Familie en naasten kunnen direct hun zorgen melden bij de zorgaanbieder waar de betrokkene al zorg heeft of recent heeft gehad. Als betrokkene nog niet in zorg is of de zorgaanbieder wil geen melding doen, kan een melding worden gedaan bij het Meldpunt Bijzondere Zorg.
Meldt u als naast familielid, partner, wettelijk vertegenwoordiger of belangrijk familielid die betrokken is bij zorg? Dan krijgt u binnen 14 dagen de uitslag van het verkennend onderzoek. Dit is de uitslag van het verkennend onderzoek.
Als de betrokkene niet in aanmerking komt voor verplichte zorg in het kader van de Wet verplichte ggz, kunnen essentiële naasten gebruik maken van hun doorzettingsmacht. Dat houdt in dat zij kunnen bepalen of het Verkennend Onderzoek toch bij de officier van justitie moet worden ingediend. Deze bepaalt of zij de aanvraag bij de rechter indient. Wijst de officier van justitie de aanvraag af, dan kunnen zij binnen 14 dagen de officier van justitie schriftelijk verzoeken om alsnog een aanvraag in te dienen bij de rechter. Nog niet de uitslag van de gehele aanvraag. Als de GGD-medewerker geen verplichte zorg adviseert, dan kunt u ‘doorzettingsmacht’ gebruiken. Dit betekent dat u alsnog verplichte zorg kunt aanvragen bij de officier van justitie. Deze beslist dan of hij de aanvraag aan de rechter voorlegt.
Stichting Familie vertrouwenspersonen
Als familie kun je de hulp krijgen van de landelijke stichting Familie vertrouwenspersonen.
Anderen beslissen over jouw zorg. Wel heb je het recht om mee te denken over deze zorg. De psychiater vraagt je om hier een plan voor te schrijven. Dit heet het ‘plan van aanpak’. Je hebt ook recht op hulp van een patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). Deze werkt voor de onafhankelijke Stichting PVP.
Op de website Dwangindezorg.nl vindt u meer informatie over de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)
Accepteer marketing cookies om deze video te bekijken.
Wat gebeurt er als voor u een zorgmachtiging wordt voorbereid? (cliëntfolder)
Wat gebeurt er als u een crisismaatregel krijgt opgelegd? (cliëntfolder)
Wilt u contact met ons?
Bel : 088 - 144 70 30
Bereikbaar ma. t/m vrij.
van 8.30 – 17.00 uur
U kunt ook direct een melding doen door het invullen van het
meldformulier