Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen.
Sinds 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. Wilt u weten wat de veranderingen in de zorg en ondersteuning voor u betekenen? Stel uw vragen dan aan de begeleider van wie u nu zorg ontvangt. Hij of zij kent uw persoonlijke situatie het beste. U kunt uw vragen ook stellen aan het sociale wijkteam van de gemeente waar u woont. Informatie over veranderingen in de zorg vindt u ook op www.hoeverandertmijnzorg.nl en www.wlz-overgangsrecht.nl
Beschermd Wonen
In het geval van ‘beschermd wonen’ wordt aangesloten bij de definitie zoals deze in de Wmo 2015 omschreven staat. Dit betekent dat de inwoner woont in een accommodatie van een instelling met daarbij behorende toezicht en begeleiding, gericht op het bevorderen van diens zelfredzaamheid en participatie.
Beschermd Wonen is bestemd voor inwoners van de regio Nijmegen en Rivierenland die (zeer) beperkt zelfredzaam zijn. Daarbij is sprake van zodanig meervoudige complexe psychische of psychosociale problematiek dat intensieve en/of veelvuldig ongepland begeleiding noodzakelijk is. De inwoner is daardoor aangewezen op het verblijf in een voorziening met 24 uurs zorg nabij of bereikbaar.
Beschermd Thuis
In het geval van ‘beschermd thuis’ betekent dit dat de inwoner in zijn eigen (al of niet gedeelde) woning woont, eveneens met de benodigde begeleiding en een vorm van toezicht of bereikbaarheid. Er kan sprake zijn van het wonen in een groep (waarin men voorzieningen deelt) of (zelfstandig) geclusterd wonen (waarbij men zodanig geclusterd woont dat inzet van groepsbegeleiding mogelijk is). In deze gevallen is er ook een component groepsbegeleiding die door de zorginstelling geleverd wordt.
De inwoner woont zelfstandig en is dus zelf verantwoordelijk voor de huur, vaste lasten en alle kosten van het levensonderhoud. De opdrachtnemer biedt hierbij de noodzakelijke ondersteuning en begeleiding.
Denkt u dat Beschermd Wonen/Thuis voor u de juiste ondersteuning is en woont u in de regio Gelderland-Zuid? Dan kunt u terecht bij Toegang Beschermd Wonen van GGD Gelderland-Zuid.
Hebt u een indicatie voor Beschermd Wonen/Thuis met pakket C (‘GGZ-C’)? En is deze voor 1 januari 2015 afgegeven? Dan geldt voor u het overgangsrecht. U houdt de indicatie voor maximaal 5 jaar. Dus tot uiterlijk 31 december 2020 of tot de datum die in de indicatie staat. Heeft u na 1 januari 2015 een nieuw aanbod gekregen van de gemeente? En bent u daarmee akkoord gegaan, dan vervalt dit overgangsrecht.
In de regio Gelderland-Zuid onderzoekt de GGD (Toegang Beschermd Wonen) of pgb mogelijk is. Wij kijken samen met u of dit een geschikte leveringsvorm is. Meer informatie over het persoonsgebonden budget vindt u op de website van PerSaldo.
De gemeente Nijmegen is ‘centrumgemeente’ voor de uitvoering van Beschermd Wonen/Thuis. Dit betekent dat Nijmegen voor de meeste gemeenten in Gelderland-Zuid de toegang tot beschermd wonen/beschermd thuis regelt: Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Berg en Dal, Heumen, Mook & Middelaar, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal, Wijchen. De GGD voert deze taak voor de gemeenten uit.
Wanneer u beschermd woont, valt dagbesteding onder Beschermd Wonen/ Thuis. Dit is het geval als u dagbesteding nodig hebt. Als u niet beschermd woont, dan kunt u dagbesteding bij een sociaal wijkteam aanvragen.
Dat is een beoordeling of u hulp nodig heeft en zo ja, welke hulp dat is. In de indicatie staat: welke hulp u krijgt, voor hoeveel uren of dagdelen, wanneer de indicatie afloopt, en of er een persoonsgebonden budget is. Vóór 2015 gaf het CIZ deze indicaties af. Sinds 1 januari 2015 heeft u voor Beschermd Wonen/Thuis een indicatie van de gemeente nodig. Als wij een advies voor Beschermd Wonen/Thuis afgeven, vragen wij de indicatie voor u bij de gemeente Nijmegen aan.
Het CIZ kan uw indicatie niet meer verlengen. U kunt wel een aanvraag voor voorzetting doen bij Toegang Beschermd Wonen.
Een aanmelding voor verlenging dient minimaal 8 weken voor het aflopen van de huidige indicatie te worden gedaan.
Voor Beschermd Wonen/Thuis betaalt u altijd een eigen bijdrage. Dit geldt zowel voor ZIN als voor PGB. De hoogte van de eigen bijdrage is onder meer afhankelijk van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. Op www.hetcak.nl kunt u zelf berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage ongeveer is.
De gemeente is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor een deel van Beschermd Wonen/Thuis: voor mensen met psychische of psychosociale problemen. Dit viel tot 1 januari 2015 onder de AWBZ. Beschermd Wonen/Thuis voor volwassenen valt nu onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Beschermd Wonen/Thuis voor jeugdigen tot 18 jaar valt onder de Jeugdwet. De GGD beoordeelt alleen de toegang voor volwassenen. Beschermd Wonen/Thuis voor jeugdigen kunt u bij het sociaal wijkteam aanvragen.
U komt alleen in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz als u vanwege een ziekte of aandoening blijvend bent aangewezen op 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht. Een aanmelding kan ingediend worden bij het CIZ via de website www.ciz.nl