Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over de boosterprik voor zorginstellingen.
Wij kennen in Nederland de volgende combinaties van zorginstellingen:
- met een instellingsarts (bijvoorbeeld een Specialist ouderenzorg (S.O.) of een Arts voor verstandelijk Gehandicapten (AVG). Voor cliënten die verblijf met behandeling hebben
- zonder een instellingsarts. Cliënten nemen alleen verblijf af bij de instelling.
- een combinatie van bovenstaande. Er zijn cliënten die verblijf met behandeling afnemen en er zijn cliënten die verblijf zonder behandeling afnemen (dit noemen we tegenwoordig een spikkellocatie).
Ja dat kan, mits de instelling over een eigen medische dienst beschikt en er gekwalificeerd personeel aanwezig is dat bevoegd is om te prikken.
Cliënten (18+) die wonen in een zorginstellingen met een AGB-code, komen in aanmerking voor een boostervaccinatie.
Als uw zorginstelling geen eigen medische dienst heeft, komen GGD-medewerkers graag op korte termijn langs om hen te vaccineren. Vul voor 1 maart het aanmeldformulier in om een afspraak te maken.
De GGD zet de booster alleen voor de instellingen zonder instellingsarts en in overleg voor de spikkellocaties.
Instellingen zonder instellingsarts en spikkellocaties kunnen zich voor 1 maart 2022 aanmelden via deze link.
Er wordt dan contact opgenomen met de instelling om voorbereidingen te treffen voor de boostervaccinatie van de cliënten die in de instelling verblijven. De landelijke startdatum is januari 2022.
Ja, ook niet mobiele thuiswonenden 60+ komen in aanmerking voor een boostervaccinatie.
De huisarts bepaalt of de patiënt in aanmerking komt voor thuisvaccinatie. Indien dit het geval is doet de huisarts de aanvraag voor vaccinatie aan huis via deze link.
Voor het aanmelden van een zorginstelling, klik op deze link.
Let op: cliënten kunnen zich dus niet zelf aanmelden!
Als er sprake is van een medische indicatie op basis waarvan een uitzondering moet worden gemaakt dan is er geen sprake van een boosterprik. In dat geval is sprake van een 3e vaccinatie. Mits er een medische indicatie aan ten grondslag ligt, kan dus een aanvraag worden gedaan voor deze 3e vaccinatie.
Dat kan via de huisarts. Deze kan de patiënt uitnodigen door middel van een brief voor de derde prik. Met deze brief kan via men via het Landelijk contactcenter (LCC) een afspraak ingepland worden.
Vanuit de GGD Gelderland Zuid is Sandra Brals aanspreekpunt. Bereikbaar via de mail Mobielvaccineren@ggdgelderlandzuid.nl
Voor alle informatie over testen, kijk hier.
Voor vaccinatielocaties en openingstijden, kijk hier.
Bewoners van 60 jaar en ouder ontvangen mogelijk twee uitnodigingen voor een boostervaccinatie. Namelijk:
- Een uitnodiging via uw eigen zorginstelling, zodra er een datum is geprikt waarop de GGD langskomt
- De ‘reguliere’ uitnodiging van het RIVM
Mobiele (senior) bewoners die hun uitnodigingsbrief van het RIVM hebben ontvangen, kunnen er dus ook voor kiezen om zelfstandig een afspraak te maken en naar een GGD-locatie te komen.
Ja, ook als de jongere partner nog geen uitnodiging heeft ontvangen voor de boosterprik, kan deze hiervoor in aanmerking komen. Voorwaarde is wel dat de laatste vaccinatie zes maanden geleden heeft plaatsgevonden én dat hij/zij 60 jaar of ouder is. Bij het maken van de afspraak kan dus ook de jongere partner zich hiervoor opgeven.
Er wordt uitgegaan van het principe ‘de zorg prikt de zorg’. Hierover is verder nog geen landelijk beleid bekend. Totdat hierover meer duidelijkheid komt, zal de GGD geen personeel van zorginstelling vaccineren.
Heeft u een patiënt die niet naar een vaccinatielocatie kan komen en die u liever zelf zou willen prikken? Als huisarts kunt u hiervoor een aanvraag indienen bij GGD Gelderland-Zuid. Bekijk deze pagina voor meer informatie.