In de lijst hieronder staan een aantal links. Klik op de link waarover jij meer wilt weten.
Vaccineren
- Vaccinatie: video over vaccinatie in het Ugandees
- Boostervaccinatie informatiekaart Arabisch
- Boostervaccinatie informatiekaart Engels
- Boostervaccinatie informatiekaart Pools
- Boostervaccinatie informatiekaart Turks
- Steffie.nl over de boostervaccinatie
Steffie legt alles uit over de boostervaccinatie. Op deze website kun je kiezen uit diverse talen, waaronder: Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- Veelgestelde vragen over vaccineren en corona in het Tigrinya.
- Het verhogen van de vaccinatiebereidheid in 6 verschillende talen.
- Hulplijn Corona in Somalisch
De Corona hulplijn Khadka Caawinta Soomalida Holland beantwoordt vragen in Somalisch.
Bereikbaar via telefoonnummer: 085 – 130 43 53 van maandag t/m zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur.
- Video van GGD Noord- en Oost- Gelderland over vaccineren in diverse talen (Arabisch, Turks, Tigrinya, Somalisch, Farsi)
- Betrouwbare informatie over vaccineren voor iedereen.
- Betrouwbare informatie over vaccineren in eenvoudige taal (Engels, Frans, Duits, Pools, Turks en Arabisch).
- Begrijpelijke informatie met afbeeldingen over het vaccineren in diverse talen van Pharos (Nederlands, Arabisch, Chinees (traditioneel), Chinees (vereenvoudigd), Engels, Farsi, Frans, Papiaments, Pools, Somalisch, Spaans, Tigrinya en Turks).
- Vaccineren tijdens de Ramadan
- Bijsluiter coronavaccin
Uitleg via een filmpje over de informatie uit de bijsluiter van het coronavaccin in het Arabisch, Engels, Nederlands en Turks.
- Helpdesk nieuwkomers
De Helpdesk Nieuwkomers gaf in februari via livestreams in Arabisch en Tigrinya informatie over vaccinatie. Dit is terug te kijken via Facebook.
- Bibliotheek Rivierenland
Inwoners uit Rivierenland kunnen bij de bieb terecht voor hulp bij het maken van een vaccinatieafspraak.
- Stip Nijmegen
Inwoners van regio Nijmegen kunnen bij de stips van Bindkracht10 terecht voor hulp bij het maken van een vaccinatieafspraak.
- Bibliotheek Wijchen
Heb je een brief ontvangen over de prik tegen corona? Heb je vragen over de brief of hulp nodig bij het maken van een afspraak? Of van een coronatest? Bibliotheek Wijchen helpt je graag verder. Bel 64 171 44 of mail naar info@bibliotheek-wijchen.nl om een afspraak te maken.
- Vaccineren bij GGD Gelderland-Zuid
In dit filmpje leggen we uit hoe het vaccineren gaat bij GGD Gelderland-Zuid.
- De 10 meest gestelde vragen over de corona vaccinatie in het:
Testen
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. In de factsheet staat in een stroomschema hoe het testen op het coronavirus werkt. Het gaat om vertalingen in het Engels, Arabisch, Bulgaars, Papiamento, Papiamentu, Pools, Spaans, Turks.
Diverse landelijke informatie
- Persconferenties in 8 talen
Hier vind je na elke persconferentie de informatie terug in 8 talen (Arabisch-Syrisch, Berber, Engels, Farsi, Marokkaans-Arabisch, Pools, Turks en Tigrinya).
- Algemene regels
Op deze pagina van Pharos staat informatie over de algemene regels die nu gelden, ook over de avondklok. De uitleg bevat naast tekst ook plaatjes. De informatie is in het Nederlands, Arabisch, Chinees, Engels, Farsi, Frans, Papiaments, Pools, Somalisch, Spaans, Tigrinya en Turks
- Poster: hoe maak je een afspraak voor een corona-test?
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Het gaat om vertalingen in het Engels, Arabisch, Bulgaars, Papiamento, Papiamentu, Pools, Roemeens, Spaans en Turks.
- Flyer: hoe wordt een coronatest afgenomen?
De flyer vertelt in beeld en tekst hoe een test wordt afgenomen.
- Gezond in Nederland
Voor informatie in Arabisch en Tigrinya over gezond blijven in Nederland.
- Facebook-pagina’s
Op deze facebook-pagina’s vind je onder andere informatie over corona: Opgroeien in Nederland, Syriërs gezond, Eritreeërs gezond, Farsi gezond
- Rijksoverheid posters
De Rijksoverheid heeft posters over corona in verschillende talen gemaakt: Engels, Arabisch, Turks, Pools, Spaans, Papiamento en Papiamentu.
- Pharos informatiekaarten
Pharos heeft informatiekaarten over corona in veel verschillende talen gemaakt, voor verschillende onderwerpen zoals hygiëne, zwangerschap en school.
- Rode Kruis
Het Rode Kruis geeft informatie over anderen en uzelf beschermen tegen besmetting met het coronavirus.
- Helpdesk voor statushouders
Het Corona Actiecomité Statushouders (CAS) heeft een telefonische helpdesk opgericht. Je kunt bellen in Arabisch en Tigrinya op 085 – 580 88 00
- Dokters van de Wereld voor ongedocumenteerden
Ongedocumenteerde migranten kunnen voor informatie over huisartsenzorg terecht op de website van Dokters van de Wereld.
- Woordenlijst van Stichting ABC en Pharos
Stichting ABC en Pharos maakten een woordenlijst van 80 lastige woorden die met corona te maken hebben.
- RIVM in English
Het RIVM heeft een website over het coronavirus in het Engels gemaakt.
Inclusieve communicatie
KIS geeft tips over hoe je inclusief communiceert over corona
Gevolgen van corona
- Op deze website van Vluchtelingenwerk lees je de gevolgen van corona voor nieuwkomers rond asielaanvragen, gezinshereniging, inburgering, toegang tot gezondheidszorg, etc.
- De handreiking Oog voor diversiteit ten tijde van corona-crisis van Pharos is voor professionals die psychosociale ondersteuning bieden aan migranten, asielzoekers en statushouders. Zoals huisartsen en praktijkondersteuners, behandelaars en professionals in het sociaal domein. De handreiking geeft per discipline aandachtspunten en aanbevelingen en geeft aanbevelingen voor groepen als jeugdigen, kwetsbare gezinnen en ouderen.
- Pharos maakte een video voor vluchtelingen om om te gaan met stress tijdens de coronacrisis.
Corona en huisartsenbezoek
Vanwege de corona crisis durven sommige mensen niet naar de huisarts. Er zijn mensen die klachten hebben waarvoor ze naar de huisarts moeten.Omdat het coronavirus er is, durven ze niet naar de huisarts te gaan. Sommige mensen denken namelijk dat het nu niet mag vanwege het coronavirus. Dat klopt niet. Het mag wel. Mensen waarvan de bloeddruk moet worden gemeten, of bloed geprikt moet worden, krijgen gewoon een afspraak bij de huisarts of de praktijkondersteuner (POH).
Als je een klacht hebt waar je je zorgen over maakt, belt je de assistente van de huisarts. Zij gaat jou vragen stellen. Als de assistente het ook ernstig vindt en je hebt geen corona, dan maakt zij voor jou een afspraak bij de huisarts. Als je iemand meeneemt om jou te begeleiden, dan mag die persoon geen corona hebben en ook niet verkouden zijn. De huisarts, de assistente of de praktijkondersteuner dragen handschoenen en een masker als ze dichtbij jou moeten komen. De patiënt en begeleiding krijgen geen masker. De afspraken zijn daardoor langer dan 10 minuten. Als je in de wachtkamer moet wachten, houd dan afstand van elkaar.