Drugs prikkelen de hersenen. Ze beïnvloeden gevoelens, zintuigen en het bewustzijn. We spreken van een drug als iemand een stof doelbewust voor het genot of voor een roes gebruikt. Vaak zijn drugs verslavend.
Waarom is dit thema van belang voor uw gezondheid?
Ieder middel brengt andere risico’s met zich mee. Zo kunnen middelen schadelijk zijn voor de longen, lever, hersenen en het hart. Verder bestaat er een risico op verslaving. Bij verslaving is willen veranderd in moeten gebruiken.
In de regio
- In regio Gelderland-Zuid heeft 11% van de volwassenen (18-64 jaar) in het afgelopen jaar softdrugs gebruikt. Onder softdrugs wordt cannabis verstaan (wiet, marihuana of hasj). Mannen (14%) hebben in het afgelopen jaar vaker softdrugs gebruikt dan vrouwen (9%). In de leeftijdscategorie 18-34 jaar is het softdrugsgebruik het hoogst met 25%. Het softdrugsgebruik is bij 50-64-jarigen het laagst (3%).
- Van de volwassenen heeft 7% in het afgelopen jaar harddrugs gebruikt. Onder harddrugs vallen cocaïne, XTC, amfetamine (speed), paddo’s, GHB, LSD of heroïne. Ook het harddrugsgebruik is bij 18-34-jarigen het hoogst met 16% en bij 50-64-jarigen het laagst met 1%. Er bestaat een klein verschil tussen mannen (9%) en vrouwen (6%).
- 2% van de volwassenen heeft in het afgelopen jaar lachgas gebruikt. Dit komt voornamelijk bij de 18-34-jarigen voor (5%). Bij de oudere leeftijdsgroepen is dit 0%.