Wat is de kindermonitor
De Kindermonitor is een langlopend onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van kinderen van 0 tot 12 jaar in alle gemeenten in regio Gelderland-Zuid, dat één keer in de vier jaar plaatsvindt. De laatste keer was najaar 2017.
De coronaperiode zorgde voor veel veranderingen in het leven van ouders en hun kinderen. Door sluiting van kinderdagverblijven, scholen, sportclubs en verenigingen werd er veel gevraagd van ouders wat betreft opvang en lesgeven. Bijna iedereen zat veel meer thuis. Bij veel ouders was er zorg over ziekte bij henzelf of familieleden.
Om te weten te komen wat de impact is geweest op kinderen worden dit keer extra vragen gesteld.
Hoe gaat dit onderzoek?
Het onderzoek start begin oktober 2021 en eindigt half december 2021. In regio Gelderland-Zuid ontvangen ruim 20.000 ouders een uitnodiging om mee te doen. Van deze ouders is een kind door ons geselecteerd door middel van een aselecte steekproef per wijk, dorp of gebiedsdeel. Deze ouders krijgen een uitnodigingsbrief met een unieke inlogcode. Hiermee kunnen zij een online vragenlijst invullen. Op een later moment kan de vragenlijst ook op papier ingevuld worden.
Wat voor soort vragen staan er in de Kindermonitor?
In de vragenlijst van de Kindermonitor staan vragen over de volgende onderwerpen, over het kind en zijn/haar ouders:
- Achtergrondkenmerken (o.a. leeftijd en geslacht van het kind, gezinssamenstelling en werksituatie & opleiding van ouders);
- Gezondheid (o.a. lichamelijke en mentale gezondheid, weerbaarheid);
- Leefstijl (o.a. roken en alcohol tijdens de zwangerschap, meeroken, (borst)voeding, beweging, mediagebruik);
- Opvoeding (o.a. zorgen, hulp en steun bij opvoeding, beleving)
- Omgeving (o.a. belemmeringen buitenspelen, aanwezigheid voorzieningen, ingrijpende gebeurtenissen);
- School (o.a. sociaal-emotionele ontwikkeling, plezier, verzuim) ;
- Corona (o.a. impact op diverse aspecten, ziekte of overlijden door corona in de naaste omgeving).
Wat doen we met de uitkomsten van het onderzoek?
Het onderzoek levert cijfers op die laten zien hoe het met de kinderen gaat in de 14 gemeenten van onze GGD regio, vaak zelf op wijk/dorp of buurtniveau. Door de gegevens te vergelijken met die van eerdere jaren worden trends zichtbaar.
- Gemeenten hebben een taak om de gezondheid en het welzijn van hun inwoners goed te ondersteunen met plannen en voorzieningen. De uitkomsten helpen dan om te zien wat en waar dat het hardste nodig is voor kinderen en hun ouders.
- Voor scholen is vrij veel geld beschikbaar gemaakt om te werken aan leerachterstanden maar ook andere corona-gevolgen. De uitkomsten helpen dan om de juiste keuzes te maken.
- Andere organisaties gebruiken de (regionale) cijfers voor het stellen van prioriteiten en het goed onderbouwen van het gezondheidsbeleid.
Tot slot
Bij het vorige onderzoek in 2017 deden ruim 12.500 ouders mee. Daar zijn we blij mee, want het is belangrijk dat zo veel mogelijk ouders meedoen. Slechts een klein aantal ouders is gevraagd om mee te doen, dus het is belangrijk dat iedereen die een uitnodiging heeft gekregen meedoet. We hopen ook dit jaar weer op een goede respons. Hoe meer verschillende ouders meedoen, hoe betrouwbaarder en waardevoller de uitkomsten zijn.
Meer informatie?
Vragen
Heeft u vragen? Bel (gratis) met de I&O helpdesk 0800 – 0191 of stuur een e-mail naar helpdesk@ioresearch.nl. U krijgt contact met I&O Research, het bureau dat onze GGD ondersteunt bij dit onderzoek. De onderzoekers van de GGD zijn te bereiken via onderzoek@ggdgelderlandzuid.nl.