Ouderenmishandeling komt vaak voor
Ouderen worden steeds vaker mishandeld of misbruikt door een partner, familielid, huisvriend of zorgverlener. Ouderen vinden het lastig om hierover te praten. Meestal uit schaamte of angst. Bovendien weten ouderen vaak niet waar zij terecht kunnen met dit probleem. Maakt u zich zorgen over een oudere bij u in de buurt? Meld dit dan!
Hoe herkent u ouderenmishandeling?
- De oudere heeft onverklaarbare verwondingen.
- De oudere is angstig, teruggetrokken of schrikt snel.
- De oudere raakt in de schulden.
- Er is weinig eten en drinken in huis.
- De verzorger is onverschillig of overbelast.
- De verzorger en/of de oudere schreeuwen en schelden in het bijzijn van anderen.
- De verzorger laat de oudere geen moment alleen met anderen.
Waar kunt u een melding doen?
Heeft u zelf te maken met mishandeling of kent u iemand in deze situatie? Bel dan naar Veilig Thuis Gelderland-Zuid via het gratis telefoonnummer 0800 – 2000. Dit kan elk moment van de dag en is anoniem. U kunt bij Veilig Thuis een melding doen of alleen advies inwinnen. Ga voor meer informatie naar www.veiligthuisgelderlandzuid.nl
Ouderenmishandeling in onze regio
Vijf procent van de ouderen zegt in het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met psychisch geweld in de thuissituatie. 1 procent is financieel benadeeld. Ook 1 procent is verwaarloosd in de persoonlijke verzorging. Deze percentages zijn een onderschatting van de werkelijke cijfers omdat bekend is dat ouderen de mishandeling vaak niet herkennen en erkennen.