Dementie

Dementie is een ziekte waarbij de hersenen achteruitgaan. Mensen met dementie vergeten dingen. De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Door een gezonde leefstijl heb je 30% minder kans op dementie.

Risicofactoren

De kans op dementie is groter als er sprake is van:

  • Lage mentale activiteit (tijdens het leven weinig uitdagingen in werk, hobby, sociale activiteiten en opleiding)
  • Roken
  • Weinig bewegen
  • Depressie
  • Sterk overgewicht
  • Hoge bloeddruk
  • Suikerziekte

Wat helpt dementie voorkomen?

Wat je eet is belangrijk voor jouw brein! Steeds meer onderzoeken tonen aan hoe voeding kan helpen bij het voorkomen van ziektes. Het volgen van een mediterraan dieet lijkt het risico op dementie te verlagen.

  • Gebruik kruiden in plaats van zout.
  • Eet onverzadigde vetten (zoals olijfolie, avocado, vette vis) in plaats van bijvoorbeeld (room)boter, vlees.
  • Eet noten, peulvruchten en volkorenproducten.

Op onze webpagina Gezond eten vind je meer informatie.

Een actief brein vermindert de kans op dementie. Het is goed voor je hersenen om steeds nieuwe dingen te leren en moeilijke taken uit te voeren. Het gaat wel om ingewikkeldere activiteiten. Zoals een vreemde taal leren, een muziekinstrument bespelen of strategische spellen als dammen, schaken en bridge. Regelmatig naar een museum, concert of optreden activeert de hersenen. Ook het onderhouden van vriendschappen helpt. Wie na het pensioen (vrijwilligers)werk blijft doen, krijgt minder vaak dementie.

Onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Men denkt dat beweging zorgt voor betere doorbloeding van de hersenen en nieuwe zenuwcelverbindingen maakt. Het advies voor voldoende beweging is 5 keer 30 minuten per week. Dit kan door wandelen, fietsen, maar ook door het huishouden doen. Het gaat om de moeite die het kost en die voor een betere doorbloeding zorgt.

Op onze webpagina bewegen vind je meer informatie.

Roken vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer met maar liefst 45%. Het is nooit te laat om te stoppen. Ex-rokers van 65 jaar en ouder hebben dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt. Wilt u stoppen met roken? Dat lukt het best met hulp van uw huisarts, een praktijkondersteuner of een coach.

Op onze webpagina roken vind je meer informatie.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over oorzaken en voorkomen van dementie op AlzheimerNederland.nl.

Omgaan met dementie

Hoe ga je goed om met iemand met dementie? En wat kun je beter niet doen? Samen Dementie Vriendelijk heeft tips.

Ga naar Samen Dementie Vriendelijk