Tussen 1996 en 2015 verdronken in Nederland ruim twee keer zoveel mensen van niet-westerse afkomst dan autochtone Nederlanders (CBS, 2017). Het is van groot belang om jonge nieuwkomers te bereiken en te waarschuwen voor gevaren die zwemmen met zich mee kan brengen.
Uit recent onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat jonge nieuwkomers zwemmen heel leuk vinden, maar hun eigen zwemvaardigheden daarbij overschatten. Ook onderschatten zij de gevaren van het water. Hierin spelen een gebrek aan basiskennis over zwemwater, groepsdruk en cultuurverschillen een rol.
Nieuwkomers zijn vanuit hun cultuur gewend om collectief te denken en gaan er vanuit dat zwemmen veilig is als zij met anderen zijn (‘er wordt altijd op je gelet’). Groepsdruk zorgt ervoor dat jonge nieuwkomers graag erbij willen horen en dan niet zeggen dat zij niet (goed) kunnen zwemmen. Verder geven de jonge nieuwkomers aan weinig basiskennis over zwemwater te hebben en informatie laagdrempelig moet zijn. In de Handreiking zwemveiligheid vindt u informatie over wat u kunt doen om de zwemvaardigheid en het bewustzijn bij de nieuwkomers te vergroten
Klik hier voor vlogs over zwemveiligheid van jonge nieuwkomers.