Het voorjaar is weer begonnen, de temperaturen stijgen. Dus Teek Control! Zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 °C komt worden ook de teken weer actief. De meeste teken bijten in de periode van maart tot en met oktober.
Het team infectieziekten van de GGD Gelderland- Zuid wil schoolpersoneel, leerlingen en ouders attenderen op de aanwezigheid van teken in de natuur, eigen tuin en leefomgeving. Want van een tekenbeet kun je ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen.
Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de lymebacterie. Mensen die veel in de natuur zijn en kinderen die buiten spelen lopen meer risico op tekenbeten. Ieder jaar worden ongeveer 1 miljoen mensen door een teek gebeten en krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Hoewel het aantal mensen bij wie jaarlijks de ziekte van Lyme wordt vastgesteld lijkt te stabiliseren, blijft het aantal nieuwe patiënten groot. De meeste mensen genezen na een antibioticakuur, maar 1.000 tot 2.500 mensen per jaar blijven langdurige klachten houden.
Digitale Toolkit
Het RIVM heeft een toolkit ontwikkeld met daarin veel informatie en downloads zodat u bijvoorbeeld in de lessen of op de schoolwebsite aandacht kunt besteden aan teken en het belang van preventie.
Controleer jezelf en anderen op tekenbeten nadat je ‘in het groen’ bent geweest. Ben je gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat je hem snel weghaalt.
Dit is de boodschap aan leerlingen, schoolpersoneel en ouders.
Materialen en middelen om deze boodschap over te brengen zijn te vinden op digitale toolkit.
Een teek? Pak ‘m beet!
Goed voorbereid op het voorjaar? Kijk alvast de voorlichtingsfilmpjes op www.rivm.nl/tekenbeet
Een Teek? Pak hem beet! (4:58min)
Controleren op teken (1:17min)
Verwijderen van Teken (1:31min)
Op deze website vindt u ook inhoudelijke informatie over tekenbeten en Lyme. Tevens heeft de RIVM de App ‘Tekenbeet’ gemaakt, met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.
Meer informatie
Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met team Infectieziekten GGD Gelderland-Zuid via e mail infectieziekten@ggdgelderlandzuid.nl of telefonisch 088 – 144 7126 (8.30-12.30u en 13.00-17.00u)