De vrolijke projectweek ‘Week van de Lentekriebels’ voor het basisonderwijs bestaat in 2015 alweer 10 jaar. Daarom komt initiatiefnemer Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit, met een speciaal Lentekriebelslied gezongen door Pepijn Gunneweg (presentator BZT show en Klokhuis) en Anniek Pheifer (Klokhuis en Het Nationale Toneel). Het lied gaat over verliefd zijn en verkering vragen én schalt bij de landelijke opening op maandag 16 maart 2015 voor het eerst de klaslokalen in.
De Week van de Lentekriebels wordt van 16 t/m 20 maart 2015 voor de tiende keer georganiseerd door Rutgers WPF samen met alle GGD-en in Nederland. Tijdens de Week van de Lentekriebels geven basisscholen in groep 1 t/m 8 les over de thema’s relaties en seksualiteit, passend bij de leeftijd en belevingswereld van de kinderen.
Medewerkers van Gezonde School en het Nijmeegse project SchoolsOUT (acceptatie van seksuele diversiteit) verzorgen een gezamenlijk aanbod op het gebied van seksuele relationele vorming en seksuele diversiteit. Dit schooljaar werken 27 scholen in de regio aan deze thema’s.
Over de Week van de Lentekriebels
Tijdens de Week van de Lentekriebels gaat het in groep 1 t/m 8 onder meer over kriebels in je buik, vriendschap, weerbaarheid, puberteit, respect voor een ander en waar baby’s vandaan komen. Dat gebeurt op een manier, die bij de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen past en aansluit bij hun relationele en seksuele ontwikkeling. Ook krijgen leerlingen de kans om positieve normen en waarden te ontwikkelen met respect voor diversiteit. Tijdens de Week van de Lentekriebels kunnen leerkrachten gebruik maken van het lespakket Relaties & Seksualiteit van Rutgers WPF.
Als kinderen, zowel thuis als op school, worden ondersteund in een gezonde seksuele ontwikkeling, leren zij gezondere keuzes maken, beter hun wensen en grenzen aangeven en worden ze weerbaarder. De overheid steunt deze lessen: seksualiteit en seksuele diversiteit zijn begin december 2012 toegevoegd aan de kerndoelen van het basisonderwijs. Alle basisscholen zijn nu verplicht hier aandacht aan te besteden.
Meer informatie: www.gezondeschoolgelderlandzuid.nl en www.weekvandelentekriebels.nl