28 juni 2022

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Nu seksueel grensoverschrijdend gedrag zoveel in het nieuws is, zal het onderwerp ook leven onder leerlingen, ouders en personeel. Wilt u hierover met leerlingen in gesprek gaan? Maak dan gebruik van de juiste informatie en materialen. Bekijk bijvoorbeeld eens:

  1. Welk gedrag is gepast en welk gedrag is zorgwekkend of afwijkend? Hoe kan jij of de school hiermee omgaan? Wanneer licht je ouders in? Lees meer: Omgaan met seksueel gedrag.
  2. Zoek je informatie en materialen op het gebied van sociale veiligheid en onderwijs? Deze kennisbank bevat publicaties, beleidsinstrumenten, achtergrondinformatie en trainingen van Stichting School & Veiligheid waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Je kunt het totale aanbod filteren op thema, sector en doelgroep. Bekijk de kennisbank hier: www.schoolenveiligheid.nl/kennisbank-overzicht/.
  3. In de ‘Handreiking: wensen, grenzen en consent in de klas’ worden begrippen rondom wensen, grenzen en consent uitgelegd. Daarnaast wordt er uiteengezet waarom aandacht voor deze thema’s belangrijk en verplicht is in het basisonderwijs. Daarnaast wordt er een aantal concrete tips gegeven over hoe je als leerkracht op verschillende manieren aandacht kunt besteden aan wensen en grenzen en consent in de klas. Lees verder: Handreiking.