17 februari 2025

Schooltuinen met impact

Een erkende aanpak voor het onderwijs

Wil je een schooltuinprogramma dat echt verschil maakt? Met de Modelinterventie Schooltuinieren werk je aan een programma dat bijdraagt aan gezonde voeding, natuureducatie en persoonlijke ontwikkeling. Erkend door het RIVM en passend bij de Gezonde School.

Wat is een schooltuinprogramma met impact? De Modelinterventie Schooltuinieren is een wetenschappelijk onderbouwde methode die helpt bij gezonde eetgewoonten, natuureducatie en persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Het RIVM heeft deze aanpak goedgekeurd en het sluit aan bij het programma Gezonde School.

Onderzoek toont aan dat schooltuinprogramma’s een positieve invloed kunnen hebben op leerlingen. Maar hoe zorg je ervoor dat een schooltuinprogramma echt werkt? Met de Modelinterventie Schooltuinieren kunnen scholen en organisaties laten zien hoe hun programma bijdraagt aan onderwijsdoelen en een positieve invloed heeft op kennis, houding en gedrag rondom gezonde eetgewoonten, respect voor de natuur en persoonlijke ontwikkeling.

De Modelinterventie heeft vier pijlers:

  • Doelgroep: Gericht op leerlingen van groep 5-8.
  • De tuin: Een praktische, educatieve en toegankelijke schooltuin buiten.
  • Begeleiding: Deskundige hulp van leerkrachten, vrijwilligers en/of tuinexperts.
  • Activiteiten: 10-12 gevarieerde lessen en tuinwerkzaamheden die passen bij de belevingswereld van kinderen. Kinderen spelen een actieve rol in het zaaien, verzorgen en oogsten van gewassen.

De Modelinterventie Schooltuinieren is geen nieuw programma, maar beschrijft de belangrijkste onderdelen waaraan een schooltuinprogramma moet voldoen. Bestaande schooltuinprogramma’s die aan deze onderdelen voldoen, kunnen een aanvraag indienen en na goedkeuring onder de Modelinterventie vallen. Zo kunnen zij laten zien dat hun programma voldoet aan de kernelementen.

De Modelinterventie Schooltuinieren is ontwikkeld door Wageningen University & Research (WUR), Adviesbureau Beleef & Weet, Vereniging GDO, Jong Leren Eten en schooltuinexperts uit het hele land.

Doe jij ook mee? Meer informatie over de kernelementen en het aanvraagproces vind je op de website van Vereniging GDO.