28 mei 2022

Receptenboekje voor en door kinderen

Lekkere, betaalbare en gezonde gezinsrecepten die kinderen zelf kunnen maken. En die ook door kinderen zijn bedacht. Ze zijn te vinden in het receptenboekje VetLekker! Favoriete gezinsrecepten: lekker, betaalbaar en gezond! Het eerste exemplaar werd  in de Lindenberg door kinderen aangeboden aan wethouder Grete Visser van onderwijs, welzijn en zorg.

Het receptenboekje is een uitgave van Zet VetLekker op de kaart!,. Het project valt onder het thema Gezonde voeding, één van de thema’s vanuit de beweging en het Lokaal Preventieakkoord. VetLekker wil samen met kinderen en koks lekkere, gevarieerde én gezonde kindermenu’s op de kaart zetten. Het project ging in 2019 van start, maar uitvoering was door coronamaatregelen lange tijd niet mogelijk. Daarom is in 2021 samen met kinderen en koks een receptenboekje ontwikkeld: VetLekker! Favoriete gezinsrecepten: lekker, betaalbaar en gezond!

Zelf doen

Het eerste exemplaar werd onlangs in aanwezigheid van kinderen van activiteitenpleinen Hatert en Grootstal uitgereikt aan wethouder Grete Visser. “Ik heb het leukste beroep dat er is”, vertelde ze enthousiast. “Mijn werk als wethouder draait om gezondheid, bewegen én dat kinderen gelukkig opgroeien. Dit boekje draagt daar zeker aan bij. Wat goed dat jullie hier allemaal aan hebben meegewerkt!”

Jamayro (8) vertelde na afloop hoe trots hij is op alle kinderen. “We hebben dit boekje samen gemaakt.” En door VetLekker! leerde hij zelf kipnuggets maken. “Met ei en dat witte spul… eh.. bloem ja!” Elyse (9) reikte het boekje samen met hem uit. “Ik vond het heel interessant en ben veel te weten gekomen over koken. Ik help thuis nu ook vaker met koken.” Na de overhandiging gingen de kinderen zelf aan de slag tijdens een gastles van Stef Mans, de kok van de Lindenberg. Hij heeft ook geholpen bij de beschrijving van de recepten in het boekje. Ook kregen ze een schort van Jong Leren Eten, dat vanaf 2020 betrokken is bij VetLekker!.

Recepten van kinderen

Zo’n honderd kinderen van basisscholen en activiteitenpleinen vanuit Bindkracht10 kregen eerder dit schooljaar twee gastlessen van HAN-studenten voeding en diëtetiek. Na afloop konden ze zelf een gezinsrecept inleveren. Een expertteam maakte een selectie, koks van verschillende restaurants gaven tips en studenttalenten van Radboud Creative Collective verzorgden de vormgeving en de teksten, onder meer over Nijmeegse initiatieven rondom voeding. Tot slot gaven een taalambassadeur en een focusgroepje kinderen feedback op de tekst en lay out.

Zelf maken en proeven

In het boekje staan elf lekkere gezinsmaaltijden die kinderen van 6 tot 12 jaar zelf kunnen maken, zoals frisse tabouleh salade, tortillarolletjes met kip en kruidenomelet met brood en salade. Genoeg om te kiezen, maar vooral: genoeg om te proeven. “Gezond eten leer je door eens zelf te koken en natuurlijk te proeven”, aldus projectleider Bernadette Janssen. Het boekje wordt verspreid via verschillende projecten in de stad: Van Tuin tot Bord Junior, Vincentius Vereniging (KinderRestaurant en Fitkidzz), Supermarkt Safari, Gezonde School, Beweeg je fit, Gesond & Gesellig en natuurlijk VetLekker!.

Ben je ook bezig met gezonde voeding voor kinderen en wil je leren van VetLekker? Neem dan contact op met projectleider Bernadette Janssen.

 

Nijmegen 18-05-2022. Presentatie van het kookboekje VetLekker. Eerste exemplaat wordt aangeboden aan wethouder Grete Visser. FOTO: GER LOEFFEN