Het Nederlands Jeugdinstituut heeft in opdracht van het ministerie van VWS een toolbox mediaopvoeding ontwikkeld. Het biedt professionals (zoals scholen) betrouwbare informatie om ouders, die vragen hebben over het mediagebruik van hun kind, te kunnen begeleiden.
Nieuwe media
De laatste decennia is er veel veranderd in de manier waarop kinderen communiceren, informatie zoeken en zich vermaken. Televisie, internet en andere media zijn bijna niet meer weg te denken in de huidige maatschappij. Ze spelen een steeds grotere rol in de ontwikkeling van kinderen. Media zijn educatief, ze bieden een schat aan informatie en kunnen het leren ondersteunen. Maar ze brengen ook risico’s met zich mee. Goede begeleiding is daarom van groot belang om kinderen te leren bewust om te gaan met de media, zodat de kans op positieve uitkomsten het grootst is en de kans op risico’s het kleinst (Nederlands Jeugdinstituut, 2014).
Ouders van nu krijgen te maken met vragen op een heel nieuw terrein. Hoe kan mijn kind op een goede, veilige manier met deze media omgaan? Wat kan ik als ouder doen om het mediagebruik van mijn kind in goede banen leiden? Aandacht voor mediaopvoeding daarom essentieel. Ook bij professionals is er vaak onvoldoende kennis aanwezig over mediaopvoeding.
Toolbox ‘Mediaopvoeding
Het Nederlands Jeugdinstituut heeft in opdracht van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de Toolbox ‘Mediaopvoeding: Media? Gewoon opvoeden!’ ontwikkeld. Deze onderscheidt zich van bestaand materiaal op vier wezenlijke punten:
- Het biedt op betrouwbare, op wetenschappelijke inzichten gebaseerde kennis en handvatten om ouders te begeleiden met vragen over mediagebruik van kinderen van 0-18 jaar
- Het is toegeschreven naar afgebakende leeftijdsgroepen
- Er wordt ingegaan op het mediagebruik van kinderen met een licht verstandelijke beperking
- Er is niet alleen aandacht voor de risico’s, maar er wordt ook stilgestaan bij de voordelen die kinderen kunnen ondervinden bij het mediagebruik.
Er wordt gewerkt met factsheets, waarmee de professional zich snel op de hoogte kan stellen van de meest essentiële kennis over diverse media thema’s, onderverdeeld in zes leeftijdsgroepen, te weten: 0-2 jarigen, 3-5 jarigen, 6-8 jarigen, 9-12 jarigen, 13-16 jarigen en 17-18 jarigen.