Op 9 februari 2021 verzorgt Prof. dr. Marloes Kleinjan een lezing ‘Mentaal welbevinden op school: wat werkt?’ De tijd is 15.30 – 17.00 uur. Het samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen organiseert deze lezing in samenwerking met GGD Gelderland Zuid.
Er wordt ingegaan op het belang van inzetten op mentaal welbevinden en persoonlijke ontwikkeling binnen het onderwijs. Aan de hand van recent onderzoek gaan we in op het welbevinden van jeugd in Nederland, wat weten we hiervan, wat gaat goed, waar liggen kansen voor verbetering en wat geven ze zelf aan nodig te hebben om zich goed te voelen? Ook wordt ingegaan op wat er op dit moment beschikbaar is om scholen te ondersteunen om duurzaam te investeren in mentaal welbevinden binnen het onderwijs. Een vraag die hierbij ook beantwoord wordt is: wat weten we over wat werkt?
Aanmelden kan hier: lezing Mentale Veerkracht.
Werken aan je mentale gezondheid lijkt belangrijker dan ooit. Scholen kunnen op verschillende manieren werken aan het bevorderen van het welbevinden van leerlingen. Zie een voor een selectie van mogelijkheden de bijlage ‘Werken aan welbevinden op het VO’.
Professor dr. Marloes Kleinjan, programmahoofd Jeugd en hoogleraar Youth Mental Health Promotion aan de Universiteit Utrecht, gaf alvast drie adviezen voor scholen.
- Investeer in welbevinden bijvoorbeeld door naast de reguliere lessen aandacht te besteden aan het ontwikkelen van sociaal emotionele vaardigheden, mentale veerkracht en weerbaarheid (voor inspiratie, tips en mogelijkheden kunnen leerkrachten/scholen bijv. kijken op welbevindenopschool.nl)
- Zorg dat mentale gezondheid makkelijk bespreekbaar is of wordt (normaliseren): Iedereen heeft mentale gezondheid en emotionele problemen/psychische problemen zijn een heel normaal onderdeel van mentale gezondheid en iedereen heeft ze wel eens.
- Zorg dat leerlingen weten bij wie ze terecht kunnen als er iets is en ze ergens over willen praten (iemand van school, een leerlingvertegenwoordiger of de JGZ; maar in ieder geval heel laagdrempelig). Deze persoon kan ook een belangrijke functie hebben met betrekking tot herkennen en vroegsignalering van psychische problematiek.