Uit recent onderzoek van Rutgers in samenwerking methet NOS Jeugdjournaal blijkt dat veel kinderen aangeven dat ze op school geen les krijgen over seksualiteit. Gelukkig hebben in de regio Gelderland-Zuid wel veel scholen mee gedaan met de Week van de Lentekriebels 2016.
Onderzoek
Rutgers, kenniscentrum seksualiteit heeft onlangs in samenwerking met het NOS Jeugdjournaal een onderzoek uitgevoerd. De kinderen zijn bevraagd over onderwerpen rond seksualiteit. Hier uit is gebleken dat te veel kinderen aan geven er geen les over te krijgen. Het blijkt dat kinderen interesse hebben in onderwerpen als verliefdheid (73%), voortplanting (50%), verschillen tussen jongens en meisjes (49%) en veranderingen in de puberteit (52%). Van de kinderen is 57% wel eens verliefd geweest en heeft 44% wel eens verkering gehad. Niet alle thema’s rond seksualiteit komen thuis of school aan bod. Zo praat 49% van de kinderen met hun ouders over hoe je lichaam verandert in de puberteit, heeft 33% er les over gehad op school en praat 30% er met niemand over. Van de kinderen zegt 59% met hun ouders te praten over seksuele grenzen, 25% heeft er op school les over gehad, en 31% praat er met niemand over. Over verliefdheid op hetzelfde geslacht praat 57% van de kinderen met hun ouders, heeft 27% er les over gehad op school en praat 28% er met niemand over.
Week van de Lentekriebels in Gelderland-Zuid
Van Culemborg tot Alphen van Nijmegen tot Hedel, door de hele regio Gelderland-Zuid hebben scholen enthousiast mee gedaan met de Week van de Lentekriebels 2016. Soms voor het eerst, soms al voor de zesde keer. Het is een projectweek waarin de school in alle klassen werkt met de lesmethode Relaties en Seksualiteit. Maar dit hoeft niet persé in de lente, dat kan ook op een ander voor de school geschikt moment in het schooljaar. Kinderen zijn nieuwsgierig en hebben gedurende het hele schooljaar vragen over seksualiteit. Daarom kunnen de lessen ook gerust in een andere periode worden gegeven.
Ondersteuning GGD
Steeds meer scholen geven invulling aan de kerndoelen rond seksualiteit en seksuele diversiteit. De lessen relationele en seksuele vorming worden dan structureel ingebed in het schoolplan en de lessen komen elk jaar gedurende een periode of het hele jaar door terug. Als leerkrachten voor het eerst met dit thema aan de slag gaan verzorgt de GGD een teamtraining over seksuele vorming, de basisworkshop Relaties, seksualiteit en diversiteit. Aan de orde komen de seksuele ontwikkeling bij kinderen, het werken met een schoolbrede lesmethode en de aanpak van het thema in de klas. Ouders worden betrokken door ze te informeren via een nieuwsbrief van de school of door het organiseren van een ouderavond. Weten wat de GGD voor uw school kan betekenen? Kijk dan eens naar ons aanbod.