De Corona-maatregelen vragen veel van iedereen. Onder andere van ouders dat zij thuis hun kinderen lesgeven. Dat is best een uitdaging! Naast rekenen, taal en spelling, is het leuk om aandacht te hebben voor andere dingen die thuis goed uit te voeren zijn. Ter inspiratie hieronder een aantal tips:
Algemene Corona-tips voor kinderen, volwassenen en/of professionals:
- Het Nederlands Jeugdinstituut informeert ouders, kinderen, professionals en gemeenten via een speciale https://www.nji.nl/coronavirus. Het NJi werkt deze pagina doorlopend bij in samenwerking met diverse partners, waaronder het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
- Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vraagt extra aandacht voor kwetsbare kinderen en kinderen met een lastige thuissituatie: “Let op elkaar. En vooral: let op de kwetsbare kinderen en jongeren. Niet ieder kind heeft een fijn thuis. Een kind is nu extra kwetsbaar. Vergeet dat in deze hectische tijden niet.” Lees meer op https://www.dekinderombudsman.nl/ik-heb-een-vraag-over/corona. Hier staan ook tips en links naar meer informatie voor kinderen en jongeren zelf.
- Vanaf 11 mei 2020 mogen de basisscholen voorzichtig weer open. De impact van de maatregelen rondom het nieuwe Coronavirus heeft bij iedereen in meer of mindere mate de afgelopen weken getekend. Dat de scholen weer mogen opstarten betekent echter nog niet dat alles weer als vanouds is. Het stappenplan voor een goede en sociaal veilige start biedt u overzichtelijk een aantal aandachtspunten waar u en uw team gebruik van kunnen maken tijdens de voorbereiding op de opstart van het onderwijs aan leerlingen in uw school: Stappenplan opnieuw naar school.
- Veel gestelde vragen rondom het coronavirus in relatie tot mentale gezondheid en middelengebruik. Waar kunt u als professional of hulpzoekende terecht voor betrouwbare informatie of ondersteuning? Klik hier om de antwoorden de website van het Trimbos-instituut te lezen.
- Better Minds at Work, een consultancybureau van de Vlaamse neuropsycholoog Elke Geraerts, voor mentale weerbaarheid, ontwikkelden ze deze week een gratis online programma om mensen te steunen in deze „psychologisch uitdagende tijd”. Een artikel met tips leest u hier.
- Heeft iemand die u kent en geen Nederlands spreekt een luisterend oor, advies of hulp nodig? Je kunt de Rode Kruis Hulplijn nu ook bereiken in het Turks, Tamazight (Berbers) of Marokkaans-Arabisch via WhatsApp. Stuur een (voice-)berichtje naar 06-48158053. Een Rode Kruis-vrijwilliger belt u terug. Kijk voor meer info en filmpjes op Rode Kruis – whatsapp hulplijn voor anderstaligen tijdens coronacrisis.
- Voor Corona-vragen kunnen asielzoekers, ongedocumenteerden en statushouders iedere werkdag van 14:00 – 16:00 uur contact opnemen met de Corona Helpdesk Statushouders: 085 – 58 0 88 00.
- Pharos heeft een poster gemaakt met begrijpelijke informatie over het Corona-Virus. Op deze poster staat welke hygiënische maatregelen mensen zelf kunnen nemen om te voorkomen dat zij het virus krijgen of verspreiden, zoals de handen wassen. U kunt de poster zelf hier printen of kijk voor meer informatie op de Pharos-website.
Thema relaties, seksualiteit en diversiteit:
- Klik hier voor allerlei informatie over seksuele opvoeding, onder andere brochures over thuis het gesprek aangaan met uw kind.
- Op YouTube zijn er allerlei initiatieven te vinden, bijvoorbeeld Kleuterklas TV, met een dagelijkse video: https://www.youtube.com/watch?v=40J2GIe548Q
Thema bewegen en sport:
- De organisatie van de nationale buitenlesdag heeft een databank met 70 buitenles-werkvormen opgesteld. Deze buitenles-werkvormen zijn voor ouders ook goed bruikbaar: https://buitenlesdag.nl/
- Allerlei oefeningen voor een gymles thuis: https://www.youtube.com/channel/UCa8qujVH_ooYSuD4mqQYExg
- Beweegtips voor thuis: https://www.allesoversport.nl/artikel/school-gesloten-beweeg-thuis/
- Download hier een leuke actieve Ganzenbordspel voor het hele gezin.
- TU Delft heeft een lespakket ‘Ontwerp een gymspel voor thuis’ ontwikkeld: https://www.tudelft.nl/wetenschapsknooppunt/lesmateriaal/projecten-groep-5-8/ontwerp-je-eigen-gymspel/
Thema voeding:
- Ook smaaklessen kun je prima thuis uitvoeren. Er is een inspiratieboek voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw.
- Ga heerlijk de buitenlucht in om zaadjes te zaaien in de tuin of plantjes in de tuin te planten? Of bekijk de beestjes in uw tuin!
- Het Voedingscentrum maakte een aantal leuke video’s waarbij kok Pierre Wind kinderen leert hoe ze een lekkere en gezonde maaltijd moeten bereiden #inspiratie #voedseleducatie: https://lnkd.in/gTTxS-S.
Thema Welbevinden:
- Even wegdromen: Droom met de kinderen over waar ze graag nog heen willen gaan.
- Zorg voor een kaart van Nederland, Europa of de wereld. Wie zou waarheen willen en waarom? Ken je iemand die er geweest is? Woont er misschien familie? Zijn er fijne herinneringen verbonden aan de plek? Wat is/gaat er anders dan thuis?
- Dromen over reizen kan goed gecombineerd worden met andere lessen, zoals wereldoriëntatie of aardrijkskunde. Stel dan ook meer inhoudelijke vragen.
- Positief einde van de dag: eindig iedere dag positief met een compliment en bespreek samen wat het leukste moment van de dag was.
- Klik hier om een gratis e-book met 52 gelukslessen voor ouders en kinderen te downloaden.
- Eigen werk, kinderen helpen met huiswerk en andere schooltaken: er wordt veel van ouders gevraagd nu. En hoe zit het eigenlijk met de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun kinderen? Veel professionals weten dat het belangrijk is om hier aandacht aan te besteden, zeker bij kwetsbare kinderen. Hoe werkt dat thuis, wanneer je als leraar op afstand meekijkt? Lees hier praktische tips van Pharos en Trimbos-instituut.
- Op de website www.kanjertraining.nl kunt u wekelijks een gratis thuiswerkpakket downloaden. Er moet dan thuis wel een printer zijn of de school kan het thuiswerkpakket toevoegen aan het papieren huiswerk pakket.
- Voor scholen die met de vreedzame school werken is er vreedzame school thuis.
- Voor de scholen die met SWPBS werken is een van de tips aan ouders ‘Deel regelmatig een van de complimentenkaartjes uit aan uw kind en bevorder een positieve sfeer in huis tijdens de Corona thuisblijfweken.’ Download hier de complimentenkaartjes.
- Tip tegen Coronastress; adviezen, tips, schema’s. In Corona-tijd vliegen ze je om de oren. Japke-d. Bouma (columniste en redactrice NRC.nl) heeft de volgende tip: “Gooi ze allemaal het raam uit en verlaag je verwachtingen, want we stellen momenteel veel te hoge eisen aan onszelf.”
- Laat je inspireren door deze kunst-challenge.
Thema mediawijsheid
- Klik hier voor informatie over mediagebruik van kinderen tijdens Coronacrisis.
Thema opvoeding
- Tips voor thuisblijven en opvoeding met begrijpelijke tekst en afbeeldingen door Pharos en Triple P: https://www.pharos.nl/corona-thuis-blijven-en-opvoeding-wat-kan-je-doen/
- 10 tips voor ouders en verzorgers in onzekere tijden (klik hier om het pdf-bestand te downloaden)